Britanski ribari nezadovoljni dogovorom sa EU

Ribarski čamci EU-a će nastaviti operisati i do šest milja od britanske obala, dok je industrija tražila 12.

Britanska ribarska industrija razočarana je što sporazum ne predviđa veće smanjenje pristupa britanskim vodama (EPA)

Britanska ribarska industrija razočarana je što trgovinski sporazum o Brexitu postignut sa Evropskom unijom ne predviđa veće smanjenje pristupa britanskim vodama koji taj blok trenutno ima, rekao je predstavnik udruženja britanskih ribara Barrie Deas.

“Industrija će biti gorko razočarana što to nije definitivniji prekid”, rekao je u četvrtak Deas, izvršni direktor Nacionalne federacije ribarskih organizacija, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ranije jučer da je Britanija dogovorila “razuman” petoipogodišnji prelazni period sa EU-om u pogledu ribarstva, duži od tri godine koje je željela, ali kraći od 14, što je EU prvobitno tražila.

‘Ribarstvo simbol suvereniteta’

Deas je rekao da će najveću zabrinutost za ovu industriju vjerovatno predstavljati odluka da se dozvoli da ribarski čamci EU-a nastave operisati i do šest milja od obala Ujedinjenog Kraljevstva, što je polovina ograničenja od 12 milja koju industrija traži.

Pristalice Brexita kažu da je ribarstvo simbol suvereniteta i da bi ribolovna područja u britanskim vodama trebalo da budu prvenstveno za britanske ribarske posade.

EU je nastojala da osigura pristup brodovima država članicama poput Francuske i Holandije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada