Washington: Iran stoji iza prijetnji smrću zvaničnicima SAD-a

Iran je odgovoran za izradu stranice na kojoj su objavljene prijetnje smrću američkim izbornim zvaničnicima, tvrde FBI i CISA.

U objavama se američki zvaničnici zaduženi za izborni proces optužuju za izdaju (EPA)
U objavama se američki zvaničnici zaduženi za izborni proces optužuju za izdaju (EPA)

Američke sigurnosne agencije su saopćile da posjeduju veoma pouzdane informacije koje ukazuju da je Iran odgovoran za izradu internetske stranice na kojoj su objavljene prijetnje smrću američkim izbornim zvaničnicima.

FBI i CISA – Agencija za cyber i infrastrukturnu sigurnost pri ministarstvu unutrašnjih poslova Sjedinjenih Američkih Država, izdali su zajedničko saopćenje u kojem tvrde da su objave na stranici “Neprijatelji naroda” koje su se pojavile nakon predsjedničkih izbora, usmjerene da umanje povjerenje javnosti u izborni proces u Americi, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Optužba za izdaju

Na toj stranici se, između ostalog, američki zvaničnici zaduženi za izborni proces optužuju za izdaju.

Na meti kreatora stranice našli su se, između ostalih i direktor FBI Christopher Krebs i bivši direktor CISA kojeg je otpustio predsjednik Donald Trump nakon što je javno potvrdio da je Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima.

Iako se nakon istraživanja otkrilo da se jedan od servera neprijateljske stranice nalazi u Rusiji, stručnjaci ukazuju da takva veza ne dokazuje da je ruska vlada na bilo koji način povezana sa tom stranicom.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO