Škotska premijerka: London prekršio data obećanja

Ona tvrdi kako Škotska ima prava da odabere svoju budućnost kao nezavisna zemlja.

Efekat ovih prekršenih obećanja bit će vidljiv uskoro, istakla je Sturgeon (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon optužila je Vladu Velike Britanije da je prekršila obećanja data Škotskoj u vezi sa ribarstvom zbog trgovinskog sporazuma koji je sklopila sa Europskom unijom, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na britanske medije.

Ona tvrdi kako Škotska ima prava da odabere svoju budućnost kao nezavisna zemlja i da ponovo povrati blagodati članstva u EU.

Škotska premijerka je rekla kako su velika obećanja britanske Vlade o ribarstvu prekršena.

Efekt ovih prekršenih obećanja bit će vidljiv uskoro, istakla je Sturgeon.

Ona je napomenula kako je narod Škotske većinom glasao da ostane u EU, ali da je njihov stav ignoriran.

Čuveni škotski proizvodi

Ovo je daleko teži Brexit nego što se to moglo zamisliti onda kada se održavao referendum, koji mnogo više šteti ekonomiji i društvu u najgorem mogućem trenutku, naglasila je škotska premijerka.

Sturgeon tvrdi kako narod Škotske ima prava da izabere svoju budućnost kao nezavisna zemlja i da ponovo povrati blagodati članstva u EU.

Vlasti Velike Britanije, međutim, insistiraju na tome da će postignuti dogovor osigurati procvat posla za škotske ribare.

Oni također ističu kako će sporazum zaštiti čuvene proizvode iz Škotske, kao što su viski, određene vrste sireva i sušene ribe.

Izvor: Agencije

Povezane

Konzervativna stranka uvjerljivo je pobijedila na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osvojili su 364 mandata u parlamentu, laburisti 203. Konzervativci će imati najubjedljiviju većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987. Za laburiste je ovo najlošiji rezultat po broju mandata od izbora 1935. Apsolutna većina u parlamentu omogućit će Borisu Johnsonu […]

Published On 13 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO