SAD za trovanje Navalnog optužio ruski FSB

Nema uvjerljivog objašnjenja za trovanje, osim upletenosti i odgovornosti ruskih vlasti, navodi State Department.

Aleksej Navalni je jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina (Reuters)

Američki State Department okrivio je Federalnu sigurnosnu službu Rusije (FSB) za trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da su pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe upotrijebili nervni agens novičok kako bi otrovali Navalnog. Nema uvjerljivog objašnjenja za trovanje osim upletenosti i odgovornosti ruskih vlasti”, navodi se u saopćenju State Departmenta za portal The Hill, objavljenom u srijedu.

Naveli su kako ruske vlasti i predsjednik te zemlje Vladimir Putin nastoje uvjeriti ostale kako nisu upleteni u ovaj slučaj.

“Rusija je nekoliko puta ponudila niz, često kontradiktornih, teorija zavjere. Da budemo jasni, ove teorije zavjere su ništa više nego sredstvo skretanja pažnje sa bitnih pitanja na koje ruske vlasti trebaju odgovoriti”, kaže se u saopćenju, prenosi Anadolija.

SAD vjeruje u ono što je otkrila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) kada je u pitanju trovanje Navalnog te podsjeća kako su ranije i njemačke, francuske i švedske laboratorije potvrdile da je Navalni bio izložen nervnom agensu novičok.

Liječenje u Berlinu

Ruskom opozicionaru Navalnom pozilo je u augustu, prilikom povratka iz Sibira za Moskvu, a postojala je sumnja da je otrov pomiješan s čajem kojeg je popio.

Potom je 22. augusta prebačen iz Omska u Berlin na liječenje.

Njemački eksperti su saopćili kako su sigurni da je ruski opozicionar otrovan.

Navalni je jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika.

Bivši advokat poznat je po borbi protiv korupcije u toj zemlji, a predvodio je i proteste ispred Kremlja.

Često je bio lišavan slobode, a njegovim slučajem bavio se i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Agencije