SAD uveo nove sankcije bjeloruskim zvaničnicima

Američko Ministarstvo finansija uvelo je nove sankcije bjeloruskim državnim zvaničnicima i entitetima zbog podrivanja demokratije.

Bjelorusiju mjesecima potresaju građanski protesti nakon predsjedničkih izbora održanih u augustu (EPA)

Američko Ministarstvo finansija uvelo je nove sankcije bjeloruskim državnim zvaničnicima i entitetima zbog, kako je u saopćenju navedeno, podrivanja demokratije.

Kao posljedica toga, precizirano je u saopćenju, sva imovina i korist koju bi od nje mogli imati u Sjedinjenim Američkim Državama ili su u posjedu američkih građana pod blokadom i moraju se prijaviti Odjeljenju za kontrolu stranih sredstava (OFAC).

“Osim toga, sve što je u polovičnom ili natpolovičnom vlasništvu osoba pod sankcijama je također blokirano, osim ako ne postoji opća ili posebna dozvola OFAC-a ili su na drugi način izuzete od sankcija”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Dodaje se da propisi OFAC-a zabranjuju sve transakcije američkih građana unutar zemlje ili onih koji su u tranzitu – koji uključuju imovinu ili koristi od nje koje bi mogle imati osobe zbog kojih su izrečene sankcije.

Uvedene sankcije

Sankcije su uvedene bjeloruskoj Komisiji za provođenje izbora i referenduma, čiji su, kako je precizirano, predsjedavajući Lidzija Jarmošina i Vadzim Ipatau, a sekretarka Alena Dmukhaja.

“Sve troje, koji su prethodno sankcionirani, rukovodili su lažiranim predsjedničkim izborima 9. augusta. Glasanje je karakterizirao bezbroj nepravilnosti koji su utjecali da budu neslobodni i nepošteni. Uključujući zabranu učešća opozicionih kandidata, zabrane pristupa posmatračima, kao i potvrđivanje netačnog broja glasova”, ukazano je u saopćenju.

Istaknuto je da se Komisija smatra odgovornom ili učesnikom u postupcima koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Bjelorusji.

Sankcije su uvedene i Henadzu Arkadijeviču Kazakeviču, zamjeniku ministra unutrašnjih poslova i šefu Kriminalističke policije “zbog postupaka i uloge Kriminalističke policije u provođenju politike prethodno sankcioniranog Aleksandra Lukašenka nasilnog razbijanja demokratskih protesta u Bjelorusiji”.

Ukazano je da se sankcije Kazakeviču uvode zato što je odgovoran, ili je učestvovao, u postupcima policije koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Bjelorusiji.

Službe sigurnosti

Sankcionirani su i Policijska jedinica specijalne namjene Minsk, Glavna uprava unutrašnjih poslova Gradskog izvršnog komiteta Minska i KGB Alfa – elitna jedinica bjeloruskih tajnih službi.

“Sankcije se uvode jer su odgovorni, ili su bili uključeni, u djelovanje koje podriva demokratske procese ili institucije u Bjelorusiji”, precizirano je u saopćenju.

“Ovaj potez, uz ostale koje su prethodno preduzele Sjedinjene Američke Države i naši međunarodni partneri – i dalje će nastojati da pojedinci i organizacije koji sprovode te neprihvatljive radnje odgovaraju”, riječi su Stevena Mnuchina sekretara za finansije navedene u saopćenju.

Bjelorusiju mjesecima potresaju građanski protesti nakon predsjedničkih izbora održanih u augustu.

Pobjedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsjednika obavlja posljednjih 26 godina osporava dio građana i opozicija, tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

Izvor: Agencije