EU i V. Britanija postigli trgovinski sporazum o Brexitu

Dogovor je postignut sedam dana prije nego što će Velika Britanija napustiti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova.

Europska unija i Velika Britanija postigli su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita, sedam dana prije nego što Velika Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva, prenosi agencija Hina.

“Imamo sporazum“, izjavio je izvor iz Downing Streeta.

“Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom. Sporazum je fantastična vijest za porodice i poslovne ljude u svim dijelovima Velike Britanije. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om“.

“Ostvarili smo odličnu stvar za cijelu Veliku Britaniju u rekordnom vremenu i u veoma izazovnim uvjetima“, koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, rekao je izvor.

Johnson: Najveći trgovinski dogovor ikada

“Dogovor je postignut“, objavio je kasnije britanski premijer Boris Johnson na Twitteru.

Tokom TV obraćanja javnosti, on je pozdravio postizanje dogovora sa Briselom kao „najveći trgovinski dogovor ikada“, te dodao kako je Velika Britanija vratila kontrolu nad svojim zakonima, granicama i ribarskim područjem.

“Završili smo najveći trgovinski dogovor ikada, vrijedan 660 milijardi funti na godinu, detaljni dogovor o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU, po uzoru na onaj sa Kanadom“, rekao je on.

Von der Leyen: Pošten i uravnotežen dogovor

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač Michel Barnier objavili su u četvrtak popodne da je postignut „pošten i uravnotežen“ sporazum između EU-a i Velike Britanije.

„Imamo pošten i uravnotežen sporazum sa Velikom Britanijom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno takmičenje i predvidljivost za naše ribare“, izjavila je Von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu.

Barnier je istakao da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

„Bit će doista velikih promjena 1. januara. To je posljedica Brexita”, rekao je Barnier.

Michel: Najbolji ishod za naše građane

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

„Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i kompanije. Tokom proteklih godina, EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima sa Velikom Britanijom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo“, rekao je on.

Dodao je da je sada vrijeme da Europsko vijeće i Europski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Članice EU-a moraju odobriti privremenu primjenu sporazuma, a Parlament će o tome odlučivati u januaru jer više nema vremena da to obavi do kraja ove godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO