Njemačka: Otkriven prvi slučaj mutiranog oblika korona virusa

Ministarstvo zdravstva pokrajine Baden-Wurttemberg je saopćilo da je mutirani oblik korona virusa otkriven kod pacijentice koja je 20. decembra doputovala iz Velike Britanije.

Ističe se da je pacijentica testirana po ulasku u državu te da se trenutno nalazi u samoizolaciji (EPA)

U Njemačkoj je registrovan prvi slučaj mutiranog oblika korona virusa koji je nedavno otkriven u Velikoj Britaniji, javlja Anadolija

Ministarstvo zdravstva pokrajine Baden-Wurttemberg je saopćilo da je mutirani oblik korona virusa otkriven kod pacijentice koja je 20. decembra doputovala iz Velike Britanije.

U saopćenju se navodi da je ovo prvi slučaj mutiranog oblika korona virusa u Njemačkoj.

Ističe se da je pacijentica testirana po ulasku u državu te da se trenutno nalazi u samoizolaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija je u ponedjeljak saopćila da novi soj korona virusa, otkriven u Velikoj Britaniji, i za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”.

Normalna etapa razvoja pandemije

Riječ je o normalnoj etapi razvoja pandemije, ističe WHO i hvali Veliku Britaniju zbog detektiranja nove varijante.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, rekla je da novi soj korona virusa, iako je zarazniji, ne uzrokuje teže oblike bolesti, niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je, također, objavio da uskoro očekuje više pojedinosti o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja korona virusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Velike Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj otkriven je i otkriven kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

Modernina vakcina efikasna i protiv mutiranog oblika virusa

Američka farmaceutska firma Moderna u međuvremenu je saopćila da bi vakcina koju je razvila protiv korona virusa mogla biti efikasna i protiv mutiranog oblika korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, prenijela je Anadolija.

U saopćenju koje je objavljeno na internet stranici Moderne, navodi se da farmaceutska firma vjeruje da je vakcina efikasna protiv mutiranog oblika virusa koji se brže širi te se dodaje da će ipak biti sprovedena testiranja kako bi se postigli povjerljivi rezultati.

“Na osnovu podataka kojima raspolažemo, očekuje se da će vakcina koju je razvila Moderna protiv korona virusa stvoriti imunitet i protiv mutiranog oblika koji je otkriven u Velikoj Britaniji“, ističe se u saopćenju.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca Plc također je saopćio da bi njegova vakcina protiv COVID-19 trebalo biti djelotvorna protiv novog soja korona virusa, dok je iste optimistične prognoze iznio i suosnivač njemačke biotehnološke firme BioNTech Ugur Sahin.

Izvor: Agencije