Ko će sljedeći uspostaviti odnose s Izraelom

Izraelski ministar kaže da su to jedna zemlja iz Zaljeva i jedna s istoka Azije, ali da to nisu Saudijska Arabija i Pakistan.

Posljednjih mjeseci, odnose s Izraelom normalizirali su UAE, Bahrein, Sudan i Maroko (Reuters)

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka, još dvije muslimanske zemlje normalizirat će odnose s Izraelom prije odlaska Donalda Trumpa s pozicije američkog predsjednika, rekao je ministar u vladi Izraela Ofir Akunis.

Govoreći za Ynet TV, Akunis, izraelski ministar za regionalnu saradnju, nije rekao o kojim se državama radi.

Zagonetno je kazao da je jedna od njih u Zaljevu, ali da se ne radi o Saudijskoj Arabiji

Druga, dalje na istoku je „muslimanska zemlja koja nije mala“, ali nije Pakistan, dodao je.

Ranije ove sedmice, pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi rekao je da njegova zemlja ne može priznati Izrael dok se ne riješi konflikt Izraela i Palestinaca.

Oman bez komentara

„Kategorično sam prenio stav Pakistana prema Izraelu ministru vanjskih poslova UAE-a (tokom posjete), te mu rekao da ne možemo uspostaviti odnose s njim do pronalaženja konkretnog i trajnog rješenja palestinskog pitanja“, rekao je Qureshi, koji je objasnio „dubinu emocija koje Pakistanci gaje prema Palestini i Kašmiru“.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, objavila je prošle sedmice da neće priznati Izrael sve dok se ne ispune palestinski zahtjevi za svojom državom, a sličan stav ima i Malezija.

U Dhaki, zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova rekao je da Bangladeš nije zainteresovan za uspostavu diplomatskih odnosa s Izraelom.

Oman je pozdravio diplomatske napore SAD-a, ali nije davao komentare o uspostavi odnosa s Izraelom.

Izvor: Agencije