Vakcina AstraZeneca djelotvorna protiv novog soja virusa

Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoje vakcine protiv COVID-19  na novi brzo šireći soj virusa koja je registriran u Britaniji.

Vakcina AstraZeneca-Oxford smatra se vitalnom za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uvjetima (EPA)

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca Plc saopćio je da bi njegova vakcina protiv COVID-19 trebalo biti djelotvorna protiv novog soja korona virusa, dodajući da su u toku studije koje će u potpunosti istražiti utjecaj mutacije.

“AZD1222 [kandidat za vakcinu AstraZeneca] sadrži genetski materijal proteina spiralnog virusa SARS-CoV-2, a čini se da promjene genetskog koda koje se vide u ovom novom virusnom soju ne mijenjaju strukturu proteina spike”, rekao je za Reuters predstavnik AstraZeneca, prenosi Fena.

Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoje vakcine protiv COVID-19 na novi brzo šireći soj virusa koja je registriran u Velikoj Britaniji, što je najnoviji izazov u vratolomnoj utrci za suzbijanje pandemije.

Eliminiranje virusa

“Kroz vakcinu AZD1222 imunološki sistem tijela osposobljen je za prepoznavanje mnogih različitih dijelova proteina, tako da može eliminirati virus ako bude kasnije izložen”, dodao je predstavnik AstraZenece.

Mutacija poznata kao B.1.1.7 loza može biti i do 70 posto zaraznija i izazvala je haos u Velikoj Britaniji, jer je uslijedio val zabrana putovanja koji remete trgovinu s Evropom i prijete daljnjom izolacijom otočne države.

Vakcina AstraZeneca-Oxford smatra se vitalnom za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uvjetima, jer je jeftinija, lakša za transport i može se dugo skladištiti na normalnim temperaturama hladnjaka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO