Turski istraživački brod nastavlja misiju

Ovaj potez Ankare će najvjerovatnije dovesti do konflikta s Grčkom.

Turska je brod 'Oruč Reis' povukla iz spornih voda u istočnom Mediteranu pred dva samita Evropske unije (EPA)

Turska je saopćila da će istraživački brod “Oruc Reis”, koji je operirao u spornim vodama u istočnom Mediteranu usred niza sporova s Grčkom, nastaviti misiju u blizini južne obale zemlje do sredine juna.

Brod će, u pratnji dva vojna broda, nastaviti misiju u blizini obale Antalije, a ovaj potez će najvjerovatnije dovesti do konflikta s Grčkom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Misija će trajati šest mjeseci, od 22. decembra ove do 15. juna sljedeće godine.

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu je prošle sedmice rekao da Ankara, i pored mogućih sankcija Evropske unije, neće odustati od svojih prava i interesa uiIstočnom Mediteranu.

Turska je brod “Oruč Reis” povukla iz spornih voda u istočnom Mediteranu pred dva samita EU-a, zbog čega je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao da se igra “mačke i miša” između EU-a i Ankare mora okončati.

Spor Grčke i Turske oko pomorskih granica

Na EU samitu, koji je održan ovog mjeseca, lideri članica Unije složili su se da pripreme ograničene sankcije pojedincima u Turskoj zbog spora oko energetskih nalazišta s Grčkom i Kiprom, a svi oštriji potezi odloženi su do marta.

Lideri EU-a planiraju o izvozu oružja za Tursku razgovaraju s NATO saveznicima i Washingtonom, nakon što je Grčka “pogurala” uvođenje embarga na oružje.

Grčka i Turska se spore oko pomorskih granica i prava na potencijalne izvore nafte i plina u oblasti istočnog Mediterana.

Tenzije su produbljene u augustu, kada je Ankara poslala brod “Oruc Reis” u vode koje Atina smatra svojim.

Izvor: Agencije