Sud zabranio francuskoj policiji korištenje dronova na protestima

Vrhovni sud podržao je stav grupe za zaštitu privatnosti.

Državno vijeće je donijelo odluku da postoji sumnja u legalnost upotrebe dronova bez prvobitne pisane autorizacije (Reuters)
Državno vijeće je donijelo odluku da postoji sumnja u legalnost upotrebe dronova bez prvobitne pisane autorizacije (Reuters)

Vrhovni upravni sud Francuske zabranio je policiji upotrebu dronova za pokrivanje protesta u Parizu, čime je podržao stav grupe za zaštitu privatnosti.

Državno vijeće tvrdi da načelnik policije u Parizu bez odlaganja treba obustaviti upotrebu dronova u svrhe nadzora javnih okupljanja.

Odluka je donijeta dok parlament razmatra sporni zakon o sigrnosti, koji uključuje upotrebu dronova od policije, a čiji je cilj reguliranje dijeljenja snimaka i fotografija policije, prenosi Tanjug.

Grupa za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net (LQDN) tvrdi da mjere predviđene zakonom krše slobodu izražavanja i da dronovi opremljeni kamerama ne mogu osigurati mir, već pratiti pojedince.

Državno vijeće je donijelo odluku da “postoji sumnja u legalnost” upotrebe dronova bez prvobitne pisane autorizacije.

LQDN navodi da je jedini način na koji bi vlada mogla legaliziti upotrebu dronova da pruži dokaz da je tako nešto neophodno za očuvanje reda i mira, a za koji smatraju da ne postoji.

Zakon podstakao proteste

Ovo je druga po redu odluka u posljednjih nekoliko mjeseci kojom je spriječena upotreba dronova od policije u Parizu.

Isti sud je u maju donio odluku prema kojoj dronovi ne mogu biti korišteni za nadgledanje poštovanja mjera karantina.

Član 22. Zakona o sigurnosti, koji je trenutno pred parlamentom, predviđa da snagama sigurnosti bude dozvoljeno da prave i čuvaju fotografije snimljene kamerama na dronovima u sklopu moguće policijske istrage tokom 30 i više dana.

Sporni zakon podstakao je proteste širom zemlje, a javnost je posebno bila gnjevna zbog Člana 24, koji zabranjuje dijeljenje fotografija policijskih službenika s ciljem da se “naškodi njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu”.

Kritičari tvrde da ovaj član doprinosi prikrivanju slučajeva policijske brutalnosti.

Vladajuća stranka Emmanuela Macrona je obećala da će prepraviti ovaj član.

Izvor: Agencije

Povezane

Zagreb i okolno područje jutros je pogodio najsnažniji zemljotres u 140 godina. Žrtava nema. U kritičnom stanju je 15-godišnje dijete, a teško je povrijeđeno još 16 ljudi. Tlo se prvi put zatreslo u 6h i 24 minute jačinom 5,5 stepeni, a drugi potres, jačine 4,8 stepeni, dogodio se minutu nakon sedam sati. Uslijedilo je nekoliko […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO