Postepena demobilizacija u Nagorno Karabahu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev naredio je 1. decembra djelimičnu mobilizaciju snaga.

Naređena je demobilizacija povrijeđenih vojnika i onih koji se smatraju podesnim za mobilizaciju samo tokom ratnih godina (EPA)

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane najavilo je postepenu demobilizaciju snaga u Nagorno-Karabahu, prenosi Tanjug pozivajući se TASS.

Dokumentacija za povlačenje svih mobiliziranih građana je spremna i predata relevantnim strukturama, saopćilo je azerbjedžansko Ministarstvo odbrane i dodalo kako se uskoro očekuje postepena demobilizacija.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev naredio je 1. decembra djelimičnu mobilizaciju snaga.

Prema njegovoj naredbi, vojnici koji imaju troje ili više djece ili koji se staraju o osobama sa invaliditetom ili maloljetnim rođacima bit će prvi demobilisani.

Dogovor tri lidera

Naredbom su obuhvaćeni i vojnici koji su jedinci, oni koji su ostali bez očeva, braće i drugih bliskih rođaka tokom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Osim toga, naređena je demobilizacija povrijeđenih vojnika i onih koji se smatraju podesnim za mobilizaciju samo tokom ratnih godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra sporazum o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Izvor: Agencije