Katarski ministar: Nema prepreka za rješavanje spora u Zaljevu

Šeik Mohammed je naveo kako spor treba biti riješen dijalogom, uz poštivanje suvereniteta svih država.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao je kako krizu u Zaljevu treba riješiti dijalogom (EPA)

Ne postoje prepreke za rješavanje krize u Zaljevu na političkom nivou, kazao je katarski ministar vanjskih poslova nekoliko dana nakon što je potvrđeno da postoje kretnje na ublažavanju diplomatskog spora između zaljevskih država.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su nametnuli diplomatsku, saobraćajnu i trgovinsku blokadu Katara juna 2017. godine, optuživši Dohu da podržava terorizam i da ima veze sa Iranom koje se procjenjuju prebliskima.

Katar stalno negira optužbe kao neosnovane i ističe svoju spremnost na dijalog.

Govoreći u srijedu tokom konferencije za medije, na kojoj je bio i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao je kako krizu u Zaljevu treba riješiti dijalogom, poštujući suverenitet i ne miješajući se u unutrašnje poslove svih država.

Također je istakao važnost ujedinjenog fronta Vijeća zaljevske saradnje (GCC), dodavši kako Katar smatra pitanja zaljevske sigurnosti kao prioritet i vjeruje kako eskalacija situacije nije ni u čijem interesu.

Razgovori sa Saudijskom Arabijom

„Izaći ćemo iz krize kao pobjednici ako obnovimo povjerenje u GCC kao regionalnu instituciju“, rekao je šef katarske diplomatije i naveo kako se o rješavanju krize razgovaralo sa Saudijskom Arabijom koja je predstavljala kvartet.

„Sada postoji pokret koji će, nadamo se, okončati ovu krizu“, izjavio je ministar vanjskih poslova Katara ranije ovog mjeseca.

„Vjerujemo kako je okončanje krize važno za sigurnost regije i zbog našeg naroda. Kriza mora biti okončana na osnovu obostranog poštovanja i prava svih ljudi Zaljeva. Katar ne pravi razliku između država, nadamo se ako će se stvari kretati u pravom smjeru, ali još uvijek ne možemo predvidjeti da li će brzo i ikada biti riješeno.“

Ranije ovog mjeseca su izvori Al Jazeere naveli kako su Katar i Saudijska Arabija blizu preliminarnog dogovora o okončanju spora.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Američki mediji izvještavaju da je Saudijska Arabija blizu ponovnog otvaranja svog zračnog prostora i kopnenih granica s Katarom. Ta zaljevska država je od juna 2017. pod kopnenom, morskom i zračnom blokadom, koju su joj nametnule Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Ako dođe do normaliziranja odnosa Saudijske Arabije i Katara, to bi moglo […]

Published On 03 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO