Kamionima će trebati nekoliko dana da prijeđu La Manche

Vozači su bijesni te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku.

Vozači su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine evropskih zemalja da zatvore granice za ljude koji prostižu iz Velike Britanije (Reuters)
Vozači su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine evropskih zemalja da zatvore granice za ljude koji prostižu iz Velike Britanije (Reuters)

Nakon dogovora Londona i Pariza o prelasku granice uz negativan test na COVID-19, hiljadama kamiona će biti potrebno “nekoliko dana” da iz luke u Doveru prijeđu La Manche, objavila je u srijedu britanska vlada.

“Trebat će nam nekoliko dana da se izvučemo iz ove situacije”, rekao je britanski ministar za lokalnu samoupravu i stanovanje Robert Jenrick, prenosi Hina.

Pariz i London su u utorak kasno navečer dogovorili da se vozači kamiona koji su negativni na COVID-19 mogu ukrcati na trajekte za Calais, nakon što su brojne zemlje zatvorile granice za Britance, u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2.

Danima zatočeni u južnoj Engleskoj

Ured premijera Jeana Castexa objavio je kako će se francuskim i evropskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata, dok će Britanci i državljani trećih zemalja smjeti ući u Francusku ako imaju valjan poslovni ili nekakav drugi razlog, uz negativan test.

Prema riječima ministra Jenricka, u utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4.000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a oko 3.000 ih je blokirano na bivšem aerodromu, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja.

Vozači su bijesni te su se u srijedu kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku.

Njih više hiljada, iz brojnih evropskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zapeli u Engleskoj, zbog odluke većine evropskih zemalja da zatvore granice za ljude koji pristižu iz Velike Britanije, bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

“Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rješenje”, kazao je jedan španski vozač.

“Mislim i uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s korona virusom, ali ima veze s politikom, odnosno Brexitom”, rekao je drugi vozač.

I vojska će provoditi testove

Vozači trubljenjem i svjetlima iskazuju nezadovoljstvo i traže da se ubrza postupak testiranja.

Jenrick je kazao da će testove provoditi i vojska, kako bi se izbjegla duga čekanja.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svako ko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju, na čiji se rezultat duže čeka.

Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO