Izrael i Maroko dogovorili otvaranje ureda za vezu

Najavljeno je da će se uskoro otvoriti diplomatske misije u Rabatu i Tel Avivu.

Delegacija je otputovala prvim komercijalnim avionom iz Izraela u Maroko (EPA)
Delegacija je otputovala prvim komercijalnim avionom iz Izraela u Maroko (EPA)

Zajednička izraelsko-američka delegacija, koja se sastala u Maroku s visokim marokanskim zvaničnicima, uključujući kralja Mohammeda VI, najavila je da će se uskoro otvoriti diplomatske misije u Rabatu i Tel Avivu, javljaju izraelski mediji.

Delegacija na čelu s Jaredom Kushnerom, visokim savjetnikom i zetom odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, i izraelskim savjetnikom za sigurnost Meirom Ben-Shabbatom otputovala je u utorak prvim komercijalnim avionom iz Izraela u Maroko, poslije dogovora normalizaciji odnosa dvije zemlje 10. decembra, prenosi Beta.

Ministar vanjskih poslova Maroka Nasser Bourita, Kushner i Ben-Shabbat objavili su u utorak navečer zajedničko saopćenje koje uključuje obavezu o “obnavljanju punih zvaničnih kontakata između izraelskih i marokanskih kolega” do kraja ovog mjeseca.

Suverenitet nad Zapadnom Saharom

Izraelski mediji navode da su Sjedinjene Američke Države, koje su posredovale dogovoru o obnovi odnosa između Maroka i Izraela, očekivale da će se uspostaviti puni diplomatski odnosi, ali će za sada te veze ostati na nešto nižem nivou i, umjesto ambasada, bit će otvoreni uredi za vezu.

Maroko je već imao takav ured u Tel Avivu, ali je on zatvoren 2000. godine, kada je počeo drugi palestinski ustanak, Intifada, protiv izraelske okupacije.

Prije Maroka, sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom postigli su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a Sudan je najavio da će ići tim putem iako zvanični sporazum nije potpisan.

U zamjenu za to predsjednik SAD-a je ispunio decenijski cilj Maroka, podržavši marokanski suverenitet nad spornom Zapadnom Saharom, što je izazvalo gnjev Fronta Polisario, koji ima podršku Alžira, zalaže se za nezavisnost i kontrolira petinu teritorije koja je nekada bila španska kolonija.

Kushner je najavio da SAD planira otvoriti konzulat u gradu Dakhla, u Zapadnoj Sahari.

Potpisani memorandumi

Uz plan o otvaranju ureda za vezu Izrael i Maroko su potpisali četiri memoranduma o razumijevanju u oblasti civilne avijacije, istraživanju vodnih resursa, finansijama i bezviznom režimu za diplomate.

SAD i Maroko su također potpisali memorandum o razumijevanju na osnovu kojeg je Washington obećao da investira čak četiri milijarde dolara u tu zemlju.

Kushner je pohvalio nastojanja Maroka i Izraela da normaliziraju odnose rekavši da su ogromni koraci učinjeni takvim bilateralnim sporazumima i da se očekuje da će ih biti još u narednim danima.

Ben-Shabbat sin Jevreja rođenih u Maroku rekao je najprije na arapskom i potom na hebrejskom da normalizacija veza s Rabotom ima mnogo više od diplomatske i ekonomske vrijednosti za stotine hiljada Izraelaca porijeklom iz te zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO