Armenci nastavljaju protestima tražiti ostavku premijera

Veliki broj demonstranata i danas se okupio na Trgu republike u centru Jerevana, a u tome ih nisu omeli kiša i hladno vrijeme.

Deseci demonstranata noći provode u šatorima koje su nedavno postavili na trgu (AP)

U Armeniji i dalje traju protesti na kojima demonstranti traže ostavku premijera Nikole Pashinijana, koji je prošlog mjeseca potpisao mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu, prenosi agencija Anadolija.

Veliki broj demonstranata i danas se okupio na Trgu republike u centru Erevana, a u tome ih nisu omeli kiša i hladno vrijeme. Deseci demonstranata noći provode u šatorima koje su nedavno postavili na trgu.

Proteste podržava armenska opozicija, a lider opozicione Partije nacionalne sigurnosti Garnik Isaguljan priveden je zbog prijetnji koje je u videoporuci na YouTubeu poslao premijeru Pashinijanu.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-tih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Mirovnjaci iz dvije države

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta, navodi Anadolija.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama.

Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinijan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

Putinov stav

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno o protestima u Erevanu i mogućoj smjeni vlasti u Armeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Armenije da se konsolidira i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je također poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Armenije pokazalo samoubilačkom odlukom.

Izvor: Agencije