WHO će sazvati sastanak o novom soju virusa

WHO je objavio da novi soj korona virusa otkriven u Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, nije izvan kontrole.

Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija, kaže Hans Kluge

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvat će sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, izjavio je u utorak direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge, ali nije naveo datum održavanja sastanka.

“Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija. Lanci opskrbe osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebali bi ostati mogući”, objavio je on na Twitteru i pozvao na pojačane preventivne mjere.

Tijelo sa sjedištem u Ženevi objavilo je u ponedjeljak da novi soj korona virusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”, prenosi Hina.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, rekla je da novi soj korona virusa, iako je zarazniji, ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

‘Normalna etapa evolucije pandemije’

WHO je, također, objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja korona virusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Velike Britanije, zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Veliku Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

WHO je istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U saopćenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj utjecati na efikasnost vakcina te da su ispitivanja u toku.

Izvor: Agencije