Više od 25.000 demonstranata tražilo ostavku premijera Armenije

Protest je održan prvog dana poziva opozicije na generalni štrajk.

Sedamnaest opozicionih stranaka je početkom decembra Pašinijanu dalo rok da ode sa vlasti do 8. decembra (EPA)

Približno 25.000 ljudi protestiralo je danas u Erevanu tražeći ostavku armenskog premijera Nikola Pašinijana koji je pod pritiskom poslije poraza države u sukobu sa azerbejdžanskim snagama u oblasti Nagorno-Karabah, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Protest je održan prvog dana poziva opozicije na generalni štrajk.

Demonstranti su se danas okupili po hladnom vremenu ispred sjedišta Vlade Armenije, nekoliko ministarstava i ureda državnog tužilaštva. Uzvikivali su „Nikol, izdajica“, a mnogi su odlučili da ne idu na posao.

Pašinijan (45) došao je na vlast poslije mirnih protesta 2018. godine, ali pritisak protiv njega raste posle armenskog poraza u Nagorno-Karabahu.

Odbacio ultimatum opozicije

Sedamnaest opozicionih stranaka je početkom decembra Pašinijanu dalo rok da ode sa vlasti do 8. decembra. Premijer je odbacio taj ultimatum.

Sukob Azerbejdžana i Armenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom, započet krajem septembra, okončan je 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana.

Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Sporazum je izazvao nezadovoljstvo građana Armenije, a opozicija smatra kako je Pašinijan izdajica i da treba otići sa vlasti.

Izvor: Agencije