U Evropi više od pola miliona žrtava COVID-19

U Evropi je do sada potvrđeno oko 30 posto žrtava i slučajeva korona virusa u svijetu (EPA)

Evropa je prva regija na svijetu koja je potvrdila više od 500.000 žrtava COVID-19, pokazuju podaci Reutersa, u trenutku kad novi soj korona virusa otkriven u Velikoj Britaniji prijeti preventivnim mjerama regije za suzbijanje pandemije.

Velika Britanija je zabilježila rekordan broj zaraženih u utorak, dok se bori s porastom broja slučajeva uzrokovanih novim sojem virusa.

Potvrđene su 36.804 nove zaraze i 691 žrtva COVID-19, a obje brojke znatno su veće nego dan ranije, prenosi Hina.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju korona virusa, koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Velikom Britanijom, iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Provjera putnika na letovima

Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore granice s Velikom Britanijom ove sedmice.

Italija, nacija s najviše umrlih u Evropi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem korona virusom, kao i Danska i Francuska.

Evropske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Velike Britanije i uvođenje obaveznog karantina za putnike pri dolasku.

Velika Britanija je ranije ovog mjeseca postala prva nacija koja je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Slijedile su je Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje.

Prema podacima Reutersa, u Evropi je do sada potvrđeno oko 30 posto žrtava i slučajeva korona virusa u svijetu.

U Njemačkoj najviše umrlih za jedan dan

Njemačka je u utorak prijavila rekordan broj preminulih od korona virusa, 962, sedmicu nakon što su na snagu stupile oštre mjere zaključavanja, zbog kojih je zatvorena većina radnji, kao i frizerskih salona i drugih objekata.

Od početka pandemije u Njemačkoj je preminulo 27.968 ljudi, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

Kako dodaje institut, broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj povećan je za 24.740 na 1.554.920.

Svi stanovnici kineskog grada Dalian u provinciji Liaoning bit će testirani nakon što su identifikovani novi slučajevi tog virusa.

U Indiji je u protekla 24 sata potvrđeno 23.950 novih slučajeva infekcije korona virusom, a od početka pandemije zaraženo je ukupno 10,1 miliona ljudi, saopštilo je danas indijsko ministarstvo zdravlja.

Od COVID-19 umrle su još 333 osobe, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 146.444.

Indija je druga u svijetu po broju potvrđenih slučajeva korona virusa, nakon SAD-a, koji je u utorak priavio da je trenutno hospitalizovano 117.777 oboljelih, najviše od početka pandemije.

Stotine umrlih dnevno

Francuska je u utorak potvrdila 11.795 novih slučajeva korona virusa, a u ponedjeljak 5.797 novih zaraza.

Ukupan broj zaraženih približio se 2,5 miliona, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Francuska, Španija, Italija, Velika Britanija i Rusija imaju po nekoliko stotina mrtvih dnevno i tih pet zemalja broji gotovo 60 posto svih smrtnih slučajeva u regiji.

U svijetu je potvrđeno 77,52 miliona slučajeva korona virusa i 1,71 miliona umrlih, pokazuju podaci Reutersa.

Izvor: Agencije