Slovenci tragaju za asimptomatskim slučajevima

Zemlje u regiji uvode dodatne epidemiološke mjere pred božićne i novogodišnje praznike.

U više gradova u Sloveniji je počelo dobrovoljno i besplatno testiranje građana brzim antigenskim testovima (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.595 novih slučajeva zaraze, na više od 9.000 testiranih, a umrla je 71 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Ta zemlja od srijede zabranjuje kretanje između županija, kako bi spriječila širenje korona virusa tokom božićnih i novogodišnjih praznika, dok će od vikenda prvi građani primiti vakcine, na prvom mjestu štićenici domova za starije osobe i zdravstveni radnici.

Na bolničkom liječenju u Hrvatskoj je trenutno oko 2.900 pacijenata, a od toga su na respiratoru 294 pacijenta, prenosi Hina podatke od utorka prije 12:00 sati.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno su zabilježene 197.323 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 3.328 preminulo.

Ukupno se oporavilo 178.880 osoba, od toga 2514 u posljednja 24 sata.

No, još uvijek se više od 15.000 slučajeva vode kao aktivni, pa je u samoizolaciji trenutno više od 48.000 osoba.

U Sloveniji oko 1.500 novih slučajeva, preminulo 39 osoba

U Sloveniji je potvrđeno novih 1.474 slučaja korona virusa, a od posljedica te infekcije preminulo je 39 osoba, saopćila je u utorak Vlada te zemlje.

Broj novooboljelih koji je prijavljen za ponedeljak manji je nego prije sedam dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Testirano je 5.765 osoba, a udio pozitivnih na korona virus iznosi 25,58 posto, objavilo je Ministarstvo zdravstva na svom portalu za praćenje epidemije, prenosi Hina.

Glasnogovornik Vlade Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare da su u podatke koji uključuju samo PCR testiranja dodati rezultati brzog antigenskog testiranja, pa je, prema ažuriranim podacima, u posljednja 24 sata sa 7.416 testiranja potvrđeno 1.504 novih zaraza, s tim da je udio pozitivnih testova 20,27 posto.

U bolnicama se trenutno nalazi 1.261 zaraženih korona virusom, jedan manje nego dan ranije, a od toga je njih 207 teže oboljelih, koji se liječe na odjeljenjima za intenzivnu njegu, rekao je Kacin.

Dodao da je u ponedeljak u bolnice primljeno još 134 zaraženih.

U više gradova u Sloveniji je počelo dobrovoljno i besplatno testiranje građana brzim antigenskim testovima kineske proizvodnje.

Interes građana je veliki, pa se u Ljubljani čekalo u redu ispred mobilne jedinice za testiranje u centru grada na Kongresnom trgu.

Takva “masovna” testiranja obavljat će se idućih dana u 13 gradova, gdje je incidencija virusa izraženija, s ciljem da se otkrije što više asimptomatskih slučajeva i uspori širenje virusa.

Mobilne ekipe za testiranje djelovat će idućih nekoliko dana, a nakon toga će se se nabavljeni testovi osigurani proteklih dana usmjeriti prema domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, gdje je takvo testiranje u nešto manjem opsegu obavljano i ranije.

Izvor: Agencije