SAD ukida vize kineskim zvaničnicima osumnjičenim za kršenje ljudskih prava

Washington je posljednjih mjeseci pojačao restrikcije u vezi viza za kineske zvaničnike ili studente.

Mike Pompeo je rekao da autoritarne kineske vođe uvode drakonske restrikcije za slobodu izražavanja, vjeroispovijesti ili vjerovanja, udruživanja i prava na mirna okupljanja Kineza (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile novu listu kineskih zvaničnika kojima se neće davati vize za ulazak u zemlju, a nova zabrana odnosi se na sve koji su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava.

Nove restrikcije odnose se na sve “zvaničnike kineske Komunističke partije uključene u takve represivne aktivnosti bez obzira gdje se nalaze”, rekao je u saopćenju šef američke diplomatije Mike Pompeo, prenosi Beta.

On je govorio o represiji vjerske prakse, etničkih manjina, disidenata, aktivista za odbranu ljudskih prava, novinara, članova sindikata, aktivista civilnog društva ili mirnih demonstranata.

Članovi porodica pogođenih zvaničnika također neće moći dobiti vize za SAD.

Pojačane restrikcije

Washington je posljednjih mjeseci pojačao restrikcije u vezi viza za kineske zvaničnike ili studente.

Tako je američki State Department ukinuo vize za više od 1.000 kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu, zabranio ulazak u SAD kineskim zvaničnicima umiješanim u kršenja ljudskih prava muslimana Ujgura i represiju u Hong Kongu.

State Department također je drastično ograničio ulazak članova Komunističke partije Kine.

“Ova mjera pokazuje riješenost američke vlade da smatra odgovornom Komunističku partiju Kine, zbog njene rastuće represije nad kineskim narodom”, rekao je Pompeo.

Kazao je da autoritarne kineske vođe uvode drakonske restrikcije za slobodu izražavanja, vjeroispovijesti ili vjerovanja, udruživanja i prava na mirna okupljanja Kineza.

“Sjedinjene Američke Države su jasno rekle da takve osobe koje krše ljudska prava nisu dobrodošle u našu zemlju”, dodao je Pompeo.

Izvor: Agencije