SAD: 892 milijarde dolara za ublažavanje posljedica pandemije

Američki kongres usvojio je paket pomoći kojim će se pomoći pojedinačno građanima SAD-a, ali i privatnim firmama koje su pogođene pandemijom.

Nancy Pelosi je nazvala budžet prvim korakom koji će omogućiti Joe Bidenu da pobijedi pandemiju COVID-19 (Reuters)

Američki Kongres usvojio paket pomoći za ublažavanje posljedica pandemije vrijedan gotovo 900 milijardi dolara.

Paket pomoći, između ostalog, osigurava 284 milijarde dolara za pozajmice malim kompanijama koje su pogođene pandemijom korona virusa i 166 milijardi dolara za jednokratne isplate većini američkih građana.

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa, nazvala je budžet “prvim korakom koji će omogućiti novoizabranom predsjedniku Joe Bidenu da pobijedi pandemiju COVID-19”.

Maratonski pregovori

Usvajanju Zakona o ekonomskoj pomoći zbog krize nastale usljed pandemije korona virusa prethodili su maratonski pregovori čelnika Kongresa i Bijele kuće, koji su tokom vikenda rezultirali dogovorom.

Odlazeći predsjednik Donald Trump narednih dana treba potpisati zakon.

Senat je prihvatio paket ekonomske pomoći glasajući 92:6 u korist zakona, nakon što ga je prethodno Zastupnički dom odobrio glasanjem 359:53.

Ovaj zakon predviđa i 3,36 milijardi dolara za Globalnu alijansu za vakcine GAVI, partnerstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a, Svjetske banke i Fondacije “Bill i Melinda Gates”, koje zemljama s niskim prihodima omogućava isporuku vakcina protiv COVID-19.

Također uključuje kratkoročne naknade nezaposlenima, pomoć američkoj avioindustriji, finansiranje distribucije vakcine te pomoć zajednicama koje je virus najviše pogodio.

Biden: ‘Spas za milione građana’

Biden je pozdravio ovaj zakon i nazvao ga “spasom” za milione američkih građana koji se bore s pandemijom COVID-19.

Također je dao do znanja da će nakon preuzimanja dužnosti 20. januara od Kongresa tražiti dodatna sredstava za suzbijanje pandemije.

“Naš posao još nije završen”, rekao je Biden.

SAD je s oko 18 miliona zaraženih i 319.000 žrtava korona virusa zemlja koja je najteže pogođena pandemijom COVID-19.

Izvor: Al Jazeera