Rusija traži da Izrael odustane od palestinske teritorije

U 2020. godine uništeno je 72 posto više palestinske imovine nego prošle godine, upozorio je ruski diplomata.

Vijeće sigurnosti UN: Izraelska naselja na Zapadnoj obali je kršenje međunarodnog prava (EPA)

Rusija je zabrinuta zbog izraelskih planova za izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, izjavio je prvi zamjenik ruskih stalnih predstavnika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski.

Prema izvještaju UN-a, izraelske vlasti su u oktobru i novembru odobrile neke od najznačajnijih planova za izgradnju novih prebivališta, uključujući područje duboko na okupiranim palestinskim teritorijama.

“Veoma smo zabrinuti informacijama o primjeni Rezolucije 2.334 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Poljanski, dodajući da izgradnja u istočnom Jerusalemu “prijeti daljim podrivanjem teritorijalnog integriteta palestinske države, predloženom rezolucijama UN-a”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Zabrinjavajuća statistika

“Ponavljamo naš principijelni stav da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna”, naglasio je diplomata.

Pozvao je Izrael da se uzdrži od aktivnosti naseljavanja i politike demontiranja palestinske imovine.

“Zabrinuti smo zbog statistike UN-a, koja kaže da je 2020. godine uništeno 72 posto više zgrada nego prošle godine”, dodao je Poljanski.

Vijeće sigurnosti UN-a je 2016. godine usvojilo Rezoluciju 2.334, koja potvrđuje da izraelska naselja na Zapadnoj obali “nemaju pravnu snagu i predstavljaju očigledno kršenje međunarodnog prava”.

Izvor: Agencije