Pompeo nudi posredovanje Izraelu i Libanu

Dvije države, koje su formalno i dalje u ratu, u oktobru su počele pregovore da bi omogućile eksploataciju nafte i plina u podmorju Sredozemnog mora.

Posljednja runda pregovora Izraela i Libana je odložena jer je Izrael optužio svog sjevernog susjeda za nedosljednost. (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo izrazio je u utorak žaljenje zbog zastoja u pregovorima između Izraela i Libana o pomorskoj granici, ponudivši posredovanje Washingtona, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Te dvije države koje su formalno i dalje u ratu, u oktobru su počele pregovore da bi omogućile eksploataciju nafte i plina u podmorju Sredozemnog mora.

Pompeo, kome je preostalo manje od mjesec dana na funkciji, rekao je kako je SAD i dalje spreman da „posreduju u konstruktivnim diskusijama“ i da „apeliraju na obje strane da pregovaraju“, podsjetivši da je proteklih mjeseci administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa doprinijela velikom napretku odnosa Izraela i arapskog svijeta.

Pregovori o moru

Četiri arapske zemlje su za četiri mjeseca pristale da priznaju Izrael.

Posljednja runda pregovora Izraela i Libana je odložena jer je Izrael optužio svog sjevernog susjeda za nedosljednost.

Dvije zemlje pregovaraju na osnovu mape spornih 860 kvadratnih kilometara pomorskog prostora, ali Liban smatra da je ta mapa registrovana u UN 2011. godine, zasnovana na pogrešnim procjenama i zahtjeva dodatnih 1.430 kvadratnih kilometara mora na jugu što uključuje dijelove izraelskog plinskog polja Karish.

Izvor: Agencije