Koje zemlje su zatvorile granice zbog novog soja virusa

Kako raste strah širom svijeta zbog mutacije soja korona virusa, nekoliko zemalja je zatvorilo granice kako bi ograničilo širenje.

Oman će od utorka zatvoriti zračne, pomorske i kopnene granice na sedam dana (Reuters)

Više zemalja je odlučilo zatvoriti granice i obustaviti komercijalne letove kako bi ograničili širenje novog soja korona virusa, koji je prvo otkriven u Velikoj Britaniji.

Otkriće izuzetno zaraznog soja je izazvalo haos širom svijeta, a mnogo evropske i druge zemlje su obustavili putničke veze s Velikom Britanijom, a poremećena je i trgovina uoči božićnih praznika.

Gotovo 20 zemalja – uključujući Tursku, Njemačku, Italiju, Austriju, Belgiju, Irsku i Kanadu – zabranili su letove iz Velike Britanije, a očekuje se da još zemalja donese takvu odluku.

Donosimo listu zemalja koje su zatvorile granice zbog novog soja COVID-19:

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je obustavila međunarodne komercijalne letove na sedam dana, što je odluka koja se može obnoviti, iako strani avioni koji se već nalaze u zemlji mogu otići, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedjeljak.

Zaljevska država je zatvorila kopnene i pomorske granice u nedjelju.

Mjere se ne odnose na kretanje robe iz zemalja gdje se novi soj COVID-19 nije pojavio, navelo je Ministarstvo u unutrašnjih poslova, a prenijela državna agencija SPA.

Kuvajt

Susjedni Kuvajt je obustavio sve komercijalne letove i zatvorio pomorske i kopnene granice u ponedjeljak do 1. januara, objavio je glasnogovornik vlade.

Trgovačke operacije će biti nastavljene.

Kuvajt je u nedjelju zabilježio ukupno 147.979 slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 921 smrtni slučaj, uz 143.926 oporavljenih.

Oman

Oman će od utorka zatvoriti zračne, pomorske i kopnene granice na sedam dana, objavila je državna televizija.

Zaključno s ponedjeljkom, Oman je imao 127.931 slučaj zaraze korona virusom, preminulo je 1.489 ljudi, a 119.745 ih se oporavilo.

Izrael

U međuvremenu je izraelska vlada odlučila da samo izraelski državljani i stranci s posebnim dozvolama, poput diplomata, mogu ući u zemlju.

Oni će se morati samoizolirati u svojim domovima, osim ako putuju iz Velike Britanije, Južne Afrike ili Danske, u tom slučaju će morati odsjesti u posebno određenim hotelima za karantin.

Od srijede od 14:00 sati po lokalnom vremenu svi izraelski dolazeći putnici će morati biti u karantinu od 10 do 14 dana u hotelima.

Nove regulative će u početku važiti 10 dana, s mogućnošću produženja.

Španija

Španija će od utorka zabraniti svake ulaske iz Velike Britanije, isključujući španske državljane i osobe sa španskim boravkom, saopćila je Vlada u ponedjeljak.

Kontrole na granici s Gibraltarom, gdje je već zabilježen najmanje jedan slučaj novog soja COVID-19, bit će pojačane, dodala je Vlada u saopćenju.

Navedeno je da će zabrana ulaska za osobe bez boravka biti koordinirana sa susjednim Portugalom, koji je objavio svoju odluku kasno u nedjelju.

Izvor: Agencije