Kina planira izvoz 400 miliona doza vakcina

Tri vodeće kineske kompanije imaju dogovore za snabdijevanje zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije.

Peking je dao diplomatsko obećanje da će vakcine kineske proizvodnje biti 'globalno javno dobro' za zemlje u razvoju (EPA)

Kineski proizvođači lijekova postigli su dogovore s drugim zemljama za isporuku 400 miliona doza vakcine protiv COVID-19.

Tri vodeće kineske kompanije – Sinopharm, Sinovac i CanSino Biologics – imaju dogovore za snabdijevanje zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, pokazali su podaci koje su prikupili britanska kompanija za analizu naučnih podataka Airfinity i američki Duke Global Health Innovation Centre.

Istovremeno, Peking je dao diplomatsko obećanje da će vakcine kineske proizvodnje biti “globalno javno dobro” za zemlje u razvoju, navodi SCMP, a prenosi Tanjug.

Isporuka vakcina

U članku se, pored ostalog, postavlja pitanje kako će Peking uskladiti planove za izvoz s vakcinacijom oko 1,4 milijardi stanovnika u Kini.

Kako su saopćili kineski zdravstveni zvaničnici, pojedini kandidati za vakcine prikupili su dovoljno podataka za privremenu analizu treće faze ispitivanja i to je dostavljeno regulatorima.

Kina je počela s isporukom vakcina zemljama širom svijeta, a prvenstveno onim državama koje su pomogle u kliničkom ispitivanju, poput Brazila i Indonezije.

Izvor: Agencije