EU će do kraja godine dobiti 12,5 miliona vakcina

S dvije doze vakcine koje se daju u razmaku od tri sedmice, isporuka Evropskoj uniji bit će dovoljna za vakcinisanje 6,25 miliona ljudi.

Zemlje čalnice koje žele vakcinu dobit će je u roku od pet dana, rekao je direktor distribucije BioNTecha (EPA)

BioNTech i američki proizvođač lijekova Pfizer isporučit će Evropskoj uniji 12,5 miliona doza svoje vakcine protiv COVID-19 do kraja godine, saopćila je u utorak njemačka kompanija.

To je više od polovine od 20 miliona doza, koliko se očekuje da će biti isporučeno SAD-u prije kraja godine, rekao je Sean Marett, direktor distribucije BioNTecha.

S dvije doze vakcine, koje se daju u razmaku od tri sedmice, isporuka EU bit će dovoljna za vakcinisanje 6,25 miliona ljudi, dok se kompanije spremaju poslati prve vakcine nakon odobrenja regulatora izdatog u ponedjeljak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zemlje čalnice EU-a koje žele vakcinu dobit će je u roku od pet dana, kazao je Marett na brifingu.

Njemačka biotehnološka kompanija planira početi proizvodnju u februaru na svojoj lokaciji u Marburgu u Njemačkoj, rekao je finanaijski direktor Sierk Poetting.

Ranije je rečeno da bi to postrojenje, kupljeno u septembru, moglo imati godišnji kapacitet proizvodnje do 750 miliona doza.

BioNTek: Nova vakcina moguća za šest sedmica

U međuvremenu je iz BioNTecha stigla vijest da kompanija može proizvesti novu vakcinu za “šest sedmica” u slučaju mutacije korona virusa kao što je ona primijećena u Velikoj Britaniji, kazao je direktor kompanije Ugur Sahin.

“Sposobni smo tehnički isporučiti novu vakcinu za šest sedmica”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“U principu, ljepota informacione RNA tehnologije je u tome da možemo direktno početi razvijati vakcinu koja potpuno imitira novu mutaciju”, dodao je on.

Sahin je ponovio uvjerenje da njihova vakcina protiv korona virusa djeluje i na novi soj detektiran u Velikoj Britaniji, ali je dodao da je potrebno napraviti nove testove da bi bili potpuno sigurni.

Novi soj, primijećen uglavnom u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, posljednjih sedmica izazvao je zabrinutost širom svijeta zbog znakova da bi se mogao lakše širiti.

Iako nema naznaka da novi soj virusa izaziva težu bolest, brojne zemlje u Evropi i drugdje ograničili su putovanja iz Velike Britanije.

Tačni podaci u naredne dvije sedmice

“Mi ne znamo u ovom trenutku da li je naša vakcina također u stanju pružiti zaštitu od novog soja, ali naučno visoka je vjerovatnoća da imuni odgovor koji izaziva ova vakcina takođe može utjecati na nove sojeve virusa”, rekao je Sahin, prenosi AP.

Kazao je da su proteini u britanskom soju virusa 99 posto isti kao i prevladajući sojevi i da prema tome BioNTech ima “naučno uvjerenje” da će njihova vakcina biti efikasna.

To će se znati tačno tek kada se uradi eksperiment, a za to će biti potrebneo dvije sedmice da se dobiju podaci, rekao je on i dodao da je vjerovatnoća da njihova vakcina djeluje “relativno visoka”.

Ukoliko vakcina treba biti prilagođena za novi soj kompanija bi to mogla uraditi za šest sedmica, rekao je Ugur, mada je moguće da bi regulatorna tijela morala odobriti promjene prije nego što se bude mogla koristiti ta vakcina.

U ponedjeljak je EU odobrila primjenu vakcine Pfizer/BioNTech u zemljama članicama.

Vakcina je prethodno odobrena i počela se primjenivati u Velikoj Britaniji, SAD-u i više drugih zemalja.

Izvor: Agencije