Broj novinara ubijenih iz osvete udvostručio se 2020.

Meksiko je i dalje jedna od najopasnijih zemalja za novinare.

dgovornima za ta ubistva najčešće se smatraju kriminalne grupe (EPA)

Broj novinara ubijenih iz osvete udvostručio se 2020. na 21, u odnosu na 10 prethodne godine, objavio je u utorak Odbor za zaštitu novinara (CPJ), prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Meksiko je i dalje jedna od najopasnijih zemalja za novinare. Ondje ih je protekle godine ubijeno najmanje pet, od čega su četiri ubistva bila odmazda, objavila je organizacija.

Odgovornima za ta ubistva najčešće se smatraju kriminalne grupe, no Odbor podsjeća na strašnu egzekuciju novinara i iranskog opozicionara Ruhollaha Zama 12. decembra, čije je vješanje izazvalo osude u cijelom svijetu.

Bio je optužen da je aktivno učestvovao u protivrežimskim protestima tokom zime 2017/18. u Iranu.

Istraga 15 slučajeva

Zbog pandemije i restrikcija putovanja, broj novinara ubijenih u sukobima i pucnjavama najniži je od 2000.

Poginula su trojica novinara 15. decembra, svi u Siriji i to navodno u ruskim zračnim napadima.

U opasnim misijama poginulo je šest novinara, od kojih dvoje u Iraku, čime je broj poginulih novinara ove godine porastao na ukupno najmanje 30.

Još se istražuju smrti 15 novinara ove godine.

„Činjenica da je broj ubistava porastao i da je broj novinara u zatvorima ove godine rekordan jasan je dokaz da je sloboda medija izložena nezapamćenim napadima u punom jeku pandemije, u vrijeme kada su informacije nužne“, rekao je izvršni direktor CPJ-a, Joel Simon, pozivajući da se taj trend zaustavi.

Izvor: Agencije