Američko-izraelska delegacija u Maroku

Zvaničnici bi se trebali sastati s marokanskim kraljem Mohammedom VI, u okviru napora na unapređenju pregovora o normalizaciji veza.

Američko-izraelska delegacija stigla u Maroko (Al Jazeera)

Avion s američko-izraelskom delegacijom sletio je u Maroko u utorak, manje od dvije sedmice prije nego što se Maroko pridružio rastućoj listi arapskih zemalja koje su započele normalizaciju odnosa s Izraelom, prenosi Fena.

Visoki savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jared Kushner, među čelnicima je delegacije s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

Dvojica zvaničnika trebali bi se sastati s marokanskim kraljem Mohammedom VI, u okviru napora na unapređenju pregovora o normalizaciji veza.

Put ka srdačnom miru

“Nekoliko je sporazuma koje vjerujemo da ćemo zaključiti tokom posjete i nadajmo se da će to otvoriti put ka veoma srdačnom miru”, izjavio je Kushner na konferenciji za novinare na pisti prije nego što je avion uzletio s aerodroma Ben Gurion.

“Historija se piše pred našim očima”, izjavio je Ben-Shabbat, prenosi dpa.

Američka ambasada u Jerusalemu saopćila je da je to prvi direktni let izraelske nacionalne aviokompanije El-Al u Maroko.

Izrael je također nedavno potpisao sporazume uz američko posredovanje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Bahreinom i Sudanom – u prvom priznanju izraelske države od arapskih zemalja u četvrt stoljeća.

Marokanski suverenitet nad zapadnom Saharom

Većina arapskih zemalja tvrdi da nikada neće priznati Izrael dok ne potpiše mirovni sporazum s Palestincima. Nedavni sporazumi o normalizaciji promijenili su, ipak, dinamiku u regiji.

Istovremeno kada je objavljen sporazum o normalizaciji veza Izraela i Maroka, Trump je izjavio da će Sjedinjene Države priznati marokanski suverenitet nad spornom teritorijom zapadne Sahare, poništavajući višedecenijsku američku politiku.

Maroko je preuzeo kontrolu nad zapadnom Saharom u 1975. godini nakon španskog povlačenja iz regije i tvrdi da polaže pravo nad fosfatima bogatom teritorijom.  Pokret Polisario Front, koji uživa alžirsku podršku, traži nezavisnost u toj regiji.

Izvor: Agencije