SAD: Krivična prijava protiv još jednog osumnjičenog za Lockerbie

Škotsko tužilaštvo pridružit će se tužilaštvu SAD-a i sarađivati u postupku protiv trećeoptuženog za bombaški napad.

Škotsko tužilaštvo pridružit će se tužilaštvu SAD-a i sarađivati u postupku protiv trećeoptuženog za bombaški napad na avion kompanije Pan Am na letu 103 (EPA)

Sjedinjene Američke Države su otpečatile krivičnu prijavu protiv još jednog osumnjičenog za bombaški napad na avion Pan Ama, na letu 103 iznad Lockerbieja u Škotskoj, u kojem je 1988. godine poginulo 270 ljudi, većinom Amerikanaca.

Osumnjičeni Abu Agila Mohammad Masud je libijski obavještajac optužen po dva krivična osnova u vezi sa bombom u avionu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Saradnja Škotske

Wall Street Journal objavio je prošle sedmice da je osumnjičeni u pritvoru u Libiji i da će biti izručen SAD-u gdje će mu se suditi.

Škotsko tužilaštvo pridružit će se tužilaštvu SAD-a i sarađivati u postupku protiv trećeoptuženog za bombaški napad na avion kompanije Pan Am na letu 103.

“Pune 32 godine porodice 270 ljudi koji su mučki ubijeni dostojanstvene su pred užasom koji ih je zadesio. Danas smo u mislima sa njima. Škotsko tužilaštvo će nastaviti da sarađuje sa svojim američkim kolegama”, rekao je škotski advokat James Wolfe.

Izvor: Agencije

Povezane

Lockerbie ostaje jedna od najvećih tragedija u historiji zrakoplovstva i najkrvaviji teroristički čin ikad počinjen u Velikoj Britaniji. Avion Pan Ama eksplodirao je 21. decembra 1988. iznad Lockerbieja, a većina žrtava bili su Amerikanci.

Published On 11 Mar 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO