IAEA nudi pomoć Japanu oko radioaktivne vode iz Fukushime

Ispuštanju vode protive se ribari koji brinu kako će to utjecati na ribe i riblje proizvode.

Prije devet godina, zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je spremnost da na zahtjev Japana pošalje tim inspektora koji će nadgledati prečišćavanje radioaktivne vode koja treba da se ispušta iz katastrofom pogođene nuklearne elektrane Fukushima, što bi smanjilo zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu.

„Možemo sarađivati ako vlada Japana tako odluči i pozove nas. Mogli bismo sarađivati u čitavom spektru operacije, prije, tokom i nakon toga”, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grossi u intervjuu za japansku agenciju Kyodo, prenio je Tanjug.

On je naglasio stručnost i iskustvo inspektora Ujedinjenih nacija, te je rekao da je agencija “u pripremnim razgovorima“ sa japanskom vladom o tome kako postupati sa akumuliranom vodom.

Zabrinutost Južne Koreje i Kine

Japanska vlada razmatra mogućnost puštanja vode koja se koristi za hlađenje reaktora uskladištenoj u elektrani Fukushima u more, ali tek treba donijeti konačnu odluku zbog snažnog protivljenja lokalnih ribara koji brinu kako će to uticati na ribe i riblje proizvode.

Susjedne zemlje poput Kine i Južne Koreje također su izrazile zabrinutost zbog ispuštanja vode iz postrojenja.

Prije devet godina, 2011., zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukushima oko 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Izvor: Agencije