Svakih 17 sekundi u Evropi umre jedna osoba od COVID-19

Fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključni su tokom zimskih mjeseci (EPA)

Evropska komisija je u srijedu objavila preporuke zemljama članicama za borbu tokom zimskih mjeseci protiv pandemije COVID-a 19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Evropi izgubi život poručivši da spašavanje života mora biti ispred proslava. 

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tokom zime, kada je povećan rizik zaraze korona virusom, zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima.

“Svakih 17 sekundi jedna osoba u Evropi izgubi život zbog COVID-a 19”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides, prenijela je Hina.

Ona je upozorila na opasnost koju su sobom nose božićni i novogodišnji blagdani. “Ne možemo ugroziti napore koje smo svi poduzeli posljednjih sedmica i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava”, rekla je Kyriakides.

Dodala je da cjepiva koja su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna.

Komisija navodi da zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja mjera moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova, te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

“Moramo umanjiti mogućnost budućih epidemija u EU. Jedino kroz održivo upravljanje pandemijom možemo izbjeći nova zaključavanja i ozbiljna ograničenja i zajedno ih prevladati”, rekao je potpredsjednik Komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tokom zimskih mjeseci, posebno u vrijeme blagdana.

Pri donošenju mjere zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama. Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanja lanca zaraze. U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje imaju većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa. Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija. 

Potrebno je osigurati dobro funkcioniranje zdravstvenog sistema. Zajednička javna nabavka na nivou EU-a može riješiti probleme nestašice medicinske opreme.

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jest zamor pandemijom. Stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne podrške za rješavanje problema umora od pandemije.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje. 

“Sve dok sigurno i učinkovito cjepivo ne bude dostupno i dok velik dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije na koordinirani način”, navodi Komisija.

Izvor: Agencije