SOHR: Više od 900 sirijskih boraca vratilo se iz Nagorno-Karabaha

Kršćanska Armenija i muslimanski Azerbajdžan vode povijesne bitke oko teritorija za koji i jedni i druge tvrde da su njihova baština (Ilustracija)

Više od 900 proturskih sirijskih boraca vratilo se u Siriju nakon završetka rata u Nagorno-Karabahu, rekao je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po završetku šest sedmica ratovanja, Azerbajdžan i Armenija potpisali su 9. novembra sporazum o prekidu neprijateljstva.

Turska, koja podržava Azerbajdžan u tom sukobu, optužena je da je poslala sirijske borce u Nagorno-Karabah kako bi osnažila azerbajdžansku vojsku, a takve tvrdnje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opovrgava.

„Više od 900 boraca koji podržavaju Ankaru vratilo se u Siriju i taj povratak išao je u nekoliko valova”, navodi SOHR i napominje da se zadnji povratak dogodio 27. novembra, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Ti su se borci vratili na područja koja kontroliraju turski vojnici na sjeveru Sirije, rekao je direktor SOHR -a Rami Abdel Rahman.

„Mogući su novi povratci idućih dana“, dodao je Abdel Rahman koji očekuje da će se svi koji su ratovali u Azerbajdžanu vratiti u Siriju.

‘Poslano 2.580 sirijskih boraca’ 

“U Azerbajdžan je bilo poslano 2.580 sirijskih boraca”, tvrdi Abdel Rahman te dodaje da je njih 293 poginulo u sukobima. 

Francuska je nedavno zatražila „međunarodnu superviziju“ prekida vatre u Nagorno-Karabahu, između ostalog, da se garantuje povratak stranih boraca, većinom Sirijaca.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat dio Azerbajdžana, no s većinski armenskim stanovništvom.

Do proboja azerbajdžanskih snaga u proteklim sedmicama, u potpunosti je bio pod kontrolom etničkih Armena. 

Borbe između dvije strane počele su 27. septembra, a Azerbajdžan tvrdi da je vratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu 1991.-1994. u kojem je poginulo 30 hiljada ljudi. 

Prema sporazumu, Azerbajdžan novim dogovorom dobiva cestu koja ga povezuje s azerskom enklavom na iransko-turskoj granici, što će Turskoj pružiti kopneni put do azerbajdžanskog teritorija. 

Izvor: Agencije