Singapur prvi dozvoljava prodaju mesa iz laboratorija

Potražnja za alternativama običnom mesu raste zbog zabrinutosti potrošača oko zdravlja, dobrobiti životinja i okoliša
Potražnja za alternativama običnom mesu raste zbog zabrinutosti potrošača oko zdravlja, dobrobiti životinja i okoliša

Singapur je dao američkom start-up poduzeću Eat Just zeleno svjetlo za prodaju svog pilećeg mesa uzgojenog u laboratoriju, a kompanija kaže da je to prvo regulatorno odobrenje na svijetu za takozvano čisto meso koje ne dolazi iz ubijene životinje.

Potražnja za alternativama običnom mesu raste zbog zabrinutosti potrošača oko zdravlja, dobrobiti životinja i okoliša.

Opcije biljnog mesa, koje populariziraju Beyond Meat Inc i Impossible Foods, sve se češće pojavljuju na policama supermarketa i jelovnicima restorana, navodi Hina, pozivajući se na Reuters.

No, takozvano čisto ili uzgojeno meso, koje se uzgaja iz stanica izvan životinje, još je u početnoj fazi.

Grumen košta 50 dolara

“Prva regulatorna dozvola na svijetu za stvarno visokokvalitetno meso stvoreno izravno iz životinjskih stanica za sigurnu prehranu ljudi otvara put za predstojeće malo komercijalno lansiranje u Singapuru”, izvijestio je Eat Just u srijedu.

Kompanija je priopćila da će se meso prodavati u grumenima, dodajući da će detalji o lansiranju proizvoda uslijediti kasnije.

Prije je rečeno da će svaki grumen koštati 50 dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Vegetarijanstvo nije ništa novo, ali inicijativa na omasovljavanju biljne prehrane postaje sve važnija zbog globalnog zagrijavanja. Kompanije koje proizvode mesnu hranu utrkuju se u stvaranju najboljeg “bezmesnog” mesa. Dio je to napora da se smanji zavisnost od stočarskih životinja, čiji uzgoj značajno doprinosi emisiji gasova staklene bašte.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO