Saudijski diplomata: Ne postoji suštinsko neslaganje s Katarom, mi smo jedan narod

Abdullah al-Mouallimi tvrdi da se trebaju definirati opći principi pomirenja (Reuters)

Predstavnik Saudijske Arabije pri Ujedinjenim nacijama Abdullah al-Mouallimi rekao je da između Saudijske Arabije i Katara ne postoji suštinsko neslaganje.

Naprotiv, tvrdi da su oni jedan narod i jedna država i dopunjuju jedni druge.

Al-Mouallimi je u obraćanju novinarima dodao da nema opravdanja za trajni prekid odnosa između dvije zemlje, ali skrenuo je pažnju na to da, kako je to opisao, trenutno ponašanje Katara predstavlja kamen spoticanja na putu pomirenja.

Odgovarajući na pitanje o mogućem smanjenju 13 uslova, a postavile su ih zemlje koje su uvele blokadu, saudijski delegat je rekao da se neće baviti kalkulacijama, naglasivši da se trebaju definirati opći principi pomirenja.

Njemačka pozdravlja napore

S tim u vezi, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopćilo je da zaljevska kriza koja je opteretila regiju mora biti riješena u zaljevskom i arapskom okviru.

Maria Adebahr, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, naglasila je da njezina zemlja pozdravlja svako posredovanje koje pomaže u rješavanju krize, dodajući da će Berlin pratiti posjetu savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera regiji i procijeniti rezultate njegove inicijative za rješavanje krize.

Naznačila je da se zaljevski spor, koji opterećuje regiju godinama, mora riješiti u okviru Zaljevskog vijeća za saradnju i dobrom saradnjom između svih arapskih zemalja.

Stav Berlina je uslijedio kao odgovor na vijest o posjeti Jareda Kushnera Saudijskoj Arabiji i Kataru u posljednjem pokušaju rješavanja zaljevske krize prije isteka mandata predsjednika Donalda Trumpa 20. januara.

Kasno u nedjelju navečer, Reuters je citirao visokog zvaničnika američke administracije da će se Kushner u narednih nekoliko dana sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u saudijskom gradu Neom i s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem u Dohi.

Izvor: Al Jazeera i agencije