Putin naredio masovnu vakcinaciju u Rusiji od iduće sedmice

Vladimir Putin je rekao da će Rusija u narednih nekoliko dana dostići broj od dva miliona proizvedenih doza (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vlastima da započnu masovnu vakcinaciju protiv COVID-19 od naredne sedmice u  Rusiji.

“Da se dogovorimo oko toga – nećete me izvještavati naredne sedmice, ali ćete početi masovnu vakcinaciju. Krenimo na posao već sada”, poručio je on zamjenici premijera Tatjani Golikovoj, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Prema njegovim riječima, vakcinacija će početi od “prve dvije rizične grupe, a to su ljekari i nastavnici”.

Ruska vakcina protiv korona virusa “Sputnik V” je 95 posto efikasna, sudeći po prelaznim analizama podataka sa kliničkih testiranja, saopćili nedavno njeni tvorci.

Vakcina “Sputnik V”, koja se primjenjuje u dvije doze, koštat će manje od 20 dolara po osobi na međunarodnim tržištima i bit će besplatna za ruske građane.

Uskoro dva miliona doza

Čelnik ruskog fonda Kiril Dmitrev ranije je izjavio da Moskva namjerava proizvesti više od milijardu doza za pacijente u zemlji i u inostranstvu u narednoj godini.

Putin je rekao da će Rusija u narednih nekoliko dana dostići broj od dva miliona proizvedenih doza vakcine protiv korona virusa, prenosi Tanjug.

“Znam da je više od dva miliona doza proizvedeno, ili da će biti proizvedeno u narednih nekoliko dana. Proizvodnja prve registrirane vakcine protiv korona virusa ‘Sputnjik V’ će dostići taj nivo”, kazao je Putin na ceremoniji otvaranja multifunkcionalnih medicinskih centara ruskog Ministarstva odbrane, koja je održana u obliku videokonferencije.

Vakcina “Sputnjik V”, koju proizvodi Naucno-istraživacki institut “Gamaleja”, dobila je 11. augusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Rusije i postala prva registrirana vakcina protiv virusa korona u svijetu.

Izvor: Agencije