Procjene UN-a: 2020. najtoplija godina u Evropi i druga u svijetu

Koncentracija stakleničkih plinova se dodatno povećala iako se očekivao pad zbog pandemije COVID-19 (EPA)

Dio godine od januara do oktobra bio je najtopliji u Evropi od početka mjerenja, objavila je meteorološka agencija Ujedinjuenih naroda WMO i procijenila kako bi, globalno gledajući, 2020. mogla biti druga najtoplija godina u historiji mjerenja.

Među ostalim dijelovima svijeta koji su registrirali značajne vrućine su jugozapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni i zapadni dijelovi Južne Amerike, dijelovi Srednje Amerike i neke kineske regije, navodi se u preliminarnom izvještaju agencije.

Prosječna globalna temperatura u 2020. godini na putu je da postane jedna od tri najviše u historiji, kažu u WMO-u, sa sjedištem u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Stručnjaci procjenjuju kako bi 2020. mogla biti druga najtoplija godina, iza 2016, od početka mjerenja 1850. godine.

Historijski niska količina leda

Prosjek za godinu u toku je oko 1,2 stepena veći u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Više od 80 posto svjetskih mora zabilježilo je barem jedan toplinski val u 2020. godine, a na Arktiku je količina morskog leda između jula i oktobra bila historijski niska, piše u izvještaju.

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi bila je najveća u 2019, a u 2020. se dodatno povećala, uprkos očekivanjima da bi mogla pasti zbog zatvaranja ekonomije uslijed pandemije COVID-19.

Države su se Pariškim klimatskim sporazumom obavezale smanjiti zagrijavanje na 1,5 stepeni.

WMO će kompletne podatke objaviti u martu naredne godine.

Izvor: Agencije