Otkriven identitet povezanih s ubistvom iranskog naučnika

Prošle sedmice ubijen je Mohsan Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja (EPA)

Vlasti Irana saopćile su u srijedu kako su otkrile identitet osoba umiješanih u prošlosedmični atentat i ubistvo vodećeg eksperta nuklearne fizike u toj državi Mohsina Fakhrizadeha.

“Ministarstvo obavještajnih poslova Irana otkrilo je identitete osoba povezanih s atentatom na šehida Fakhrizadeha”, kazao je glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei, prenosi Anadolija.

Za državnu iransku televiziju je rekao da se vodi detaljna istraga o atentatu i kako će Iran poduzeti korake shodno rezultatima te istrage.

Iranski ministar obavještajnih poslova Mahmud Alevi je prije tri dana kazao da je Iran prikupio određene informacije o atentatu, ali nije otkrio detalje.

Ministarstvo odbrane Irana prošle sedmice je saopćilo da je u teheranskom distriktu Abserdu u oružanom napadu ubijen Mohsen Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja.

Pet ubijenih naučnika

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima ubijena su najmanje trojica napadača.

Iranski zvaničnici su kazali da iza napada najvjerovatnije stoji Izrael i najavili su osvetu.

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima.

Pored Fakhrizadeha, u atentatima su ubijeni i Mesoud Ali-Mohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad i Mostafa Ahmadi-Roshan.

Izvor: Agencije