Otkriven identitet povezanih s ubistvom iranskog naučnika

Prošle sedmice ubijen je Mohsan Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja
Prošle sedmice ubijen je Mohsan Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja

Vlasti Irana saopćile su u srijedu kako su otkrile identitet osoba umiješanih u prošlosedmični atentat i ubistvo vodećeg eksperta nuklearne fizike u toj državi Mohsina Fakhrizadeha.

“Ministarstvo obavještajnih poslova Irana otkrilo je identitete osoba povezanih s atentatom na šehida Fakhrizadeha”, kazao je glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei, prenosi Anadolija.

Za državnu iransku televiziju je rekao da se vodi detaljna istraga o atentatu i kako će Iran poduzeti korake shodno rezultatima te istrage.

Iranski ministar obavještajnih poslova Mahmud Alevi je prije tri dana kazao da je Iran prikupio određene informacije o atentatu, ali nije otkrio detalje.

Ministarstvo odbrane Irana prošle sedmice je saopćilo da je u teheranskom distriktu Abserdu u oružanom napadu ubijen Mohsen Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja.

Pet ubijenih naučnika

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima ubijena su najmanje trojica napadača.

Iranski zvaničnici su kazali da iza napada najvjerovatnije stoji Izrael i najavili su osvetu.

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima.

Pored Fakhrizadeha, u atentatima su ubijeni i Mesoud Ali-Mohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad i Mostafa Ahmadi-Roshan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO