Njemački Trier žali za žrtvama naleta automobila

Gradonačelnik Triera Wolfram Leibe izjavio je kako se čini da je riječ o osumnjičeniku s mentalnim problemima (EPA)

U njemačkom Trieru u srijedu je održana komemoracija za petero građana koji su ubijeni kada se jučer automobil terenac zaletio u pješake u pješačkoj zoni ovog grada pri čemu je još 15 ljudi ranjeno.

“Trier žali, Trier pati, ali Trier ne pada u rezignaciju”, rekao je gradonačelnik Triera Wolfram Leibe na komemoraciji nedaleko mjesta gdje je 51-godišnji vozač započeo svoju vožnju pješačkom zonom, prenijela je Hina.

Leibe je rekao kako Trier “od Drugog svjetskog rata” nije doživio nešto tako užasno.

Na komemoraciji ispred povijesnih zidina Porta Nigra, iz vremena Rimskog carstva, okupilo se nekoliko stotina građana. Vijenac za žrtve je položila i premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer.

“Niko nije mogao ni pretpostaviti da bi se u Trieru ovako nešto moglo dogoditi”, rekla je Dreyer.

Pedesetjednogodišnji NIjemac uletio je jučer terenskim vozilom velikom brzinom u pješačku zonu i pritom usmrtio petero osoba, među kojima je i jedna devet sedmica stara beba.

Među poginulima je i 45-godišnji otac djeteta te tri žene u starosnoj dobi od 25, 52 i 73 godine.

Za sada nije utvrđen politički ili vjerski motiv

Vozač automobila, njemački državljanin lokalnih korijena, u prošlosti je imao psihičkih problema, a u trenutku tragedije je bio u alkoholiziranom stanju s 1,4 promila alkohola u krvi. Prema navodima policije, one je posljednjih nekoliko dana proveo u automobilu kojim je počinjen pokolj.

Tokom 900 metara koliko je prošao kroz pješačku zonu, osumnjičeni je, prema izjavi državnog tužilaštva, svjesno vozio krivudavom putanjom u namjeri da usmrti što više prolaznika.

Osumnjičeni bi tokom dana trebao biti izveden pred istražnog suca koji bi trebao odrediti pritvor ili premještanje u psihijatrijsku ustanovu.

Državno tužilaštvo za sada ne vidi politički ili vjerski motiv kod osumnjičenog. U međuvremenu se osumnjičeni nalazi na ispitivanju.

Ministar unutarnjih poslova savezne Porajnja-Falačke Roger Lewentz je rekao kako je teško spriječiti napade u kojima se kao oružje koristi automobil.

“U trenutku kada automobil postane oružje mi kao država teško možemo reći: mi to možemo 100 posto spriječiti”, rekao je Lewentz za javni servis Deutschlandfunk.

Izvor: Agencije