Neki onkološki pacijenti s korona virusom mogu biti zarazni mjesecima

Moramo stalno imati na umu da bi imunokompromitirani pacijenti mogli biti zarazni za ljude oko sebe i duže od očekivanog vremena, navode istraživači (EPA)

Pacijenti oboljeli od COVID-a 19, koji su zbog onkoloških oboljenja istodobno podvrgnuti hemoterapijama ili zračenju, oblicima liječenja karcinoma koji slabe njihov imunološki sistem, mogu ostati zarazni i širiti korona virus i duže od dva mjeseca od početka zaraze, pokazali su rezultati studije objavljeni u utorak.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno preporučuje zdravstvenim radnicima da tokom liječenja takvih pacijenata kojima je ugrožen imunološki sistem, primijene dodatne mjere opreza, poput nošenja respiratornih umjesto hirurških maski za lice te da izoliraju pacijente do 20 dana nakon pojave simptoma.

U novoj studiji stručnjaci su analizirali uzorke sline i briseve 20 pacijenata koji su bolovali od raka, a istodobno su bili zaraženi korona virusom.

Ustanovili su da je troje pacijenata obuhvaćenih istraživanjem bilo zarazno i duže od tri sedmice nakon pojave simptoma, a jedan od njih bio je zarazan čak 61 dan. 

Troje pacijenata je u prethodnih šest mjeseci bilo podvrgnuto ili transplantaciji matičnih stanica ili terapiji genetski modificiranim imunološkim stanicama nazvanim CAR T-stanice. Kod dvoje se razvio težak oblik COVID-a 19 i pokazalo se da nijedan od spomenutih onkoloških pacijenata nije imao antitijela na virus.

Zdravstvene preporuke

Aktualne javnozdravstvene preporuke za pacijente s COVID-om 19 i slabim imunološkim  sistemom utemeljene su na limitiranim podacima i vjerojatno će ih trebati revidirati, ističu naučnici u pismu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

“Iz nekoliko ranijih studija znamo da, ako spadate među zdrave osobe, nakon prve sedmice bolesti više niste zarazni, no o imunokompromitiranim pacijentima znamo vrlo malo”, napisala je dr. Mini Kamboj, jedna od autorica studije iz Centra za rak ‘Memorial Sloan Kettering’, prenijela je Hina i Reuters.

Dodala je da se još ne može sa sigurnošću reći je li onkološki pacijent koji boluje od COVID-a 19 zarazan i tri sedmice od početka zaraze i trebaju li medicinsko osoblje i članovi njihovih porodica provoditi mjere predostrožnosti i dulje od toga.

Premda će samo mali broj pacijenata koji istodobno boluju od nekog oblika karcinoma i od COVID-a 19 vjerojatno ostati zarazan duže vrijeme, “u svakom slučaju postoji rizik o kojem moramo ozbiljno razmisliti. Moramo stalno imati na umu da bi imunokompromitirani pacijenti mogli biti zarazni za ljude oko sebe i duže od očekivanog vremena.”

Izvor: Agencije