Janet Yellen prva ministrica finansija u historiji SAD-a

Janet Yelen je na promociji rekla da se SAD susreće sa historijskom krizom (EPA)

Janet Yellen bit će prva ministrica finansija u historiji SAD-a, pošto je izabrani predsjednik Joe Biden odlučio da ona stupi na funkciju nakon 20. januara, za kada je zakazana inauguracija.

Biden je predstavio ekonomski tim, koji će, osim Yellen, činiti Adewale Adeyemo (zamjenik ministra), Neera Tanden (direktorica za menadžment i budžet), Cecilia Rouse (direktorica Vijeća ekonomskih savjetnika), Heathet Boushey (član Vijeća ekonomskih savjetnika) i Jared Bernstein (član Vijeća ekonomskih savjetnika).

Yelen je na promociji rekla da se SAD susreće sa historijskom krizom i da ekonomski pad zahtijeva hitnu akciju kako bi se obrnule stvari.

‘Bitno je da reagujemo hitno’

„U Americi se odigrava tragedija i vrlo je bitno da reagujemo hitno. Ako ne reagujemo, doći će do još veće propasti”, rekla je ona, prenio je Tanjug.

Ranije, ministar finansija Steven Mnuchin je apelovao na Senat da podrži sa 300 milijardi dolara manje firme, kako se ne bi ugasile usred ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

“Male firme ne mogu čekati još dva ili tri mjeseca za pomoć”, rekao je Mnuchin.

Reuters dodaje da je u međuvremenu grupa zastupnika iz Demokratske i Republikanske partije predložila pomoć od 908 milijardi dolara.

Izvor: Agencije