IOM: Od početka godine u Jemenu raseljeno 28.000 porodica

Od početka ove godine do kraja novembra raseljeno je ukupno 27.716 porodica sa 166.296 članova (EPA)

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da je od početka 2020. godine zbog sukoba u Jemenu raseljeno skoro 28.000 porodica.

Prema izvještaju IOM-a, od početka ove godine do kraja novembra raseljeno je ukupno 27.716 porodica sa 166.296 članova, prenosi Anadolija.

Najveći val migracija desio se u Maribu, na istoku zemlje, Al Hudaydahu, na zapadu, i Taizzu, na jugozapadu Jemena.

U izvještaju je navedeno da su migracije uzrokovane prirodnim katastrofama poput poplava, kao i oružanim sukobima u zemlji.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je na Twitter nalogu objavio da je u sukobima u Jemenu od 2015. godine poginulo 233.000 ljudi.

Jedna od najgorih humanitarnih katastrofa

Jemen je pogođen nasiljem od 2014. godine, kada su pobunjeni Husi zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Kriza je eskalirala 2015. godine, kada je saudijska vojna koalicija pokrenula razarajuće zračne napade u Jemenu, u nadi da će vratiti teritoriju koja je pod kontrolom Husa.

U proteklih pet godina u sukobima su poginule hiljade ljudi, uništen je veći dio osnovne jemenske infrastrukture, uključujući sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo UN da situaciju u Jemenu opiše kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog doba.

Prema podacima UN-a, čak 80 posto stanovništva u Jemenu treba humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije