Huawei može u njemačku 5G mrežu

Huawei je glavni snabdjevač opremom tri najveće telekomunikacione kompanije u Njemačkoj (EPA)

Njemačka će dozvoliti kineskoj kompaniji Huawei da učestvuje u izgradnji 5G mreže, prenila je agencija Tanjug, pozivajući se na dnevnik Handelsblatt i SEEbiz.

Njemački list navodi da je imao uvid u nacrt zakona koji reguliše tu oblast, a koji će vlada Angele Merkel dostaviti Bundestagu ovog mjeseca.

Prema tom nacrtu biće obavezno davanje jemstva svih kompanija koje proizvode ovu opremu da njihova tehnologija ne ostavlja takozvana zadnja vrata za cyber napade.

Posebna pažnja bit će posvećena kontroli Huaweove  opreme koja će biti ugrađivana u njemačku 5G mrežu, piše Handelsblatt.

Pregovori Njemačke i Huaweija traju već duže uz pritiske američkog predsjednika Donalda Trumpa da kineska kompanija bude isključena iz izgradnje mreže nove generacije.

Huawei je glavni snabdjevač opremom tri najveće telekomunikacione kompanije u Njemačkoj Deutsche Telekoma, Vodafonea i Telefunkena.

SAD je pojačao ofanzivu kako bi spriječio kineski Huawei da preuzme kontrolu nad 5G mrežom širom svijeta.

Brazilu je SAD, primjerice, ponudio finansiranje nabavke opreme za 5G mrežu koju proizvodi konkurencija Huaweija.

SAD-ovi saveznici otkazuju ugovore sa kineskim divom

Švedska, kao mjeru nacionalne sigurnosti, uvodi zabranu opreme kineskih grupa Huawei i ZTE za 5G telekomunikacijske mreže, prenijela je agencija Beta pozivajući se na AFP.

Instalirana oprema ovih kineskih proizvođača morat će biti uklonjena do 1. januara 2025. godine, saopćila je švedska Uprava za telekomunikacije.

Belgijski telekomunikacioni operateri Proximus i Orange također su odlučili da odustati od nabavke opreme od kineskog Huaweija i prihvatiti ponudu finske Nokije, objavljeno je u Briselu.

Huawei je potvrdio tu odluku, prenijela je Hina.

Iz kineskog tehnološkog diva Huaweija poručili su krajem septembra da se bore za opstanak zbog pritiska američke vlade koju su nazvali agresijom.

Osim što saveznici SAD-a otkazuju saradnju sa kineskom kompanijom, Huawei je pod sve snažnijim pritiskom Trumpove administracije, koja je pooštrila restrikcije kojima je Huaweiju ograničen pristup neophodnim čipovima. 

Izvor: Agencije