COVID-19: Njemačka produžava mjere do 10. januara

Mjere uvedene početkom novembra i prošle sedmice, produžene do 20. decembra, ostaju na snazi do 10. januara (EPA)

Njemačka je produžila aktuelne djelimične mjere zatvaranja do 10. januara, saopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u srijedu navečer u Berlinu.

“Još uvijek smo vrlo udaljeni od željene vrijednosti od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana”, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Kazala je kako visok broj umrlih od posljedica zaraze korona virusom pokazuje kolika odgovornost leži na predstavnicima savezne i pokrajinskih vlada, prenosi Hina.

Državni epidemiološki Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 17.270 novozaraženih te 487 umrlih od posljedica zaraze korona virusa, što je najveća vrijednost od izbijanja pandemije.

Mjere uvedene početkom novembra i prošle sedmice, produžene do 20. decembra, ostaju na snazi do 10. januara.

One uključuju zabranu prihvata gostiju za hotele i ugostiteljske objekte te zabranu rada kulturnim ustanovama poput pozorišta, opera i kina te teretana.

‘Polusan ili produbljavanje mjera’

Na snazi je i zabrana okupljanja više od pet osoba iz dva domaćinstva.

Na sjednici prošle sedmice je dogovoreno popuštanje mjera kontakta preko božićnih praznika, kada će biti dozvoljeno okupljanje do deset osoba iz više domaćinstava.

Osim toga se apelira na građane da se suzdrže od putovanja, naročito u inozemstvo.

“Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je neprihvatljiva, zato je nužno i važno ‘lockdown’ produžiti do 10. januara”, rekao je premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder nakon sastanka i založio se za dodatno produbljavanje mjere zatvaranja.

“Pitanje je možemo li zemlju duže držati u ovom stanju polusna, ili moramo razmisliti o tomu da mjere produbimo”, kazao je Soeder, koji se zalaže za kraći ali intenzivniji lockdown.

Izvor: Agencije