Biden neće odmah ukinuti tarife Kini

Joe Biden želi maksimalno ojačati sredstva koja su mu na raspolaganju u budućim razgovorima s američkim geopolitičkim suparnikom (EPA)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden je izjavio da neće odmah ukinuti tarife koje je uveo odlazeći predsjednik Donald Trump za brojne uvozne robe iz Kine, niti će kršiti Trumpov prvobitni trgovinski sporazum s Pekingom.

Tvrdi kako želi maksimalno ojačati sredstva koja su mu na raspolaganju u budućim razgovorima s američkim geopolitičkim suparnikom, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Neću donositi nikakve ishitrene poteze, a to se odnosi na tarife. Neću prejudicirati svoje opcije”, kazao je Biden.

Dugi trgovinski rat

U Trumpovoj eri SAD i Kina bili su učesnici godinu dana dugog trgovinskog rata od postizanja trgovinskog sporazuma u januaru.

Iako su se neke industrijske grane okoristile Trumpovom protrekcionističkom politikom, nju su kritizirvali i poslovna zajednica i ekonomski eksperti – dok je većina troškova od tarifa pala na američke firme i potrošače.

Biden je rekao da će njegovi prvi prioriteti nakon januarskog polaganja zakletve biti obnova odnosa s američkim saveznicima i jačanje njegove pregovaračke pozicije s Kinom.

Tvrdi da je od ključnog značaja u razgovorima s Kinom “poluga moći, ali mi to još ne posjedujemo”.

Izvor: Agencije