Al: U Egiptu u posljednja dva mjeseca pogubljeno 57 osoba

U izvještaju se navodi da je najmanje 15 pogubljenih prethodno osuđeno u slučajevima povezanim s političkim nasiljem (AFP)

Organizacija Amnesty International saopćila je da su egipatske vlasti pogubile 57 osoba u protekla dva mjeseca, što je dvostruko više nego u 2019. godini.

Amnesty International objavio je izvještaj o broju pogubljenja u Egiptu na osnovu izjava rođaka i advokata pogubljenih osoba i izjava nevladinih organizacija, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da su egipatske vlasti samo u oktobru i novembru pogubile 57 osoba, a u 2019. godini 32 osobe.

U izvještaju se navodi da je najmanje 15 pogubljenih prethodno osuđeno u slučajevima povezanim s političkim nasiljem te da su te presude donesene nakon nepravednih suđenja u kojima su zabilježena teška kršenja ljudskih prava.

‘Stravičan val pogubljenja’

Philip Luther, direktor za istraživanja pri Amnesty Internationalu za Bliski istok i sjevernu Afriku, izjavio je da su egipatske vlasti posljednjih mjeseci pokrenule stravičan val pogubljenja.

Istakao je da bi međunarodna zajednica i agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava trebali pozvati egipatske vlasti da odmah prestanu s pogubljenjima i uspostave mehanizam za praćenje i izvještavanje o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Prema egipatskom zakonu, smrtne kazne izvršavaju se nakon što ih odobri predsjednik države, koji, također, ima pravo pomilovanja i ublažavanja kazne.

Uprkos kršenjima ljudskih prava u zemlji, egipatske vlasti tvrde da u zemlji nema političkih zatvorenika, da su pritvori u skladu sa zakonom i Ustavom te da je egipatsko pravosuđe nezavisno i nepristrano.

Izvor: Agencije