Afganistanska vlada i talibani nakon 19 godina postigli sporazum

Sporazum je, iako nasilje u Afganistanu nije prestajalo, postignut nakon mjeseci razgovora u Dohi, uz podršku SAD-a (Al Jazeera)

Afganistanska vlada i predstavnici talibana u srijedu su postigli preliminarni dogovor o mirovnim pregovorima, što je njihov prvi pisani sporazum u 19 godina rata, a dogovor su pozdravile Sjedinjene Američke Države kao priliku za zaustavljanje nasilja.

Sporazumom se utvrđuje put za dalje razgovore, no smatra se iskorakom, jer će omogućiti pregovaračima da pređu na konkretnija pitanja, poput uspostave primirja, iako se napadi talibana na snage afganistanske vlade nastavljaju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Procedura, uključujući preambulu pregovora, zaključena je i sada će pregovori početi prema planu”, rekao je Nader Nadery, član pregovaračke grupe afganistanske vlade.

Glasnogovornik talibana je postizanje sporazuma potvrdio na Twitteru.

Primirje – najhitniji zahtjev

“Zajednički radni odbor bio je zadužen za pripremu nacrta tema mirovnih razgovora”, kaže se u zajedničkoj izjavi dvije strane.

Sporazum je, iako nasilje u Afganistanu nije prestajalo, postignut nakon mjeseci razgovora u Dohi, uz podršku SAD-a.

Primirje ostaje najhitniji zahtjev međunarodne zajednice i Kabula, iako su talibani jedno odbili tokom prve faze pregovora.

“Sporazum je korak prema početku pregovora o glavnim pitanjima, uključujući sveobuhvatni prekid vatre, što je ključni zahtjev afganistanskog naroda”, poručio je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija, navodeći ocjenu afganistanskog čelnika.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo čestitao je dvjema stranama na “ustrajnosti i spremnosti da nađu zajednički jezik” i dodao da će SAD “raditi sa svim stranama na smanjenju nasilja i postizanju primirja”.

Posebni predstavnik SAD-a za afganistansko pomirenje Zalmay Khalilzad je na Twitteru rekao da su dvije strane dogovorile “sporazum na tri stranice, koji utvrđuje pravila i procedure za njihove pregovore o političkom planu i sveobuhvatnom primirju”.

“Ovaj sporazum pokazuje da se pregovaračke strane mogu dogovoriti o teškim pitanjima”, istakao je Khalilzad.

‘Nasilje koje prijeti našim životima’

Vlade širom svijeta su na donatorskoj konferenciji prošle sedmice obećale 12 milijardi dolara pomoći za Afganistan do 2024. godine, ali su upozorile da će to uvjetovati očuvanjem demokratskih stečevina, posebno zaštitom ženskih prava.

“Želim biti jasan: i dalje smo čvrsto opredijeljeni za pregovore s talibanima”, istakao je Gani u svom govoru na konferenciji u utorak.

“Moramo zaustaviti nasilje koje prijeti našim životima, a našoj djeci oduzima djetinjstvo”, dodao je.

Mnogi analitičari smatraju da bi veća pomoć međunarodnih donatora pomogla afganistanskoj vladi u pregovorima s talibanima, koje je obradovalo potpisivanje ugovora s Washingtonom u februaru o potpunom povlačenju američkih vojnika do sredine 2021. godine, koje su proslavili kao pobjedu nad Amerikancima.

Izvor: Agencije