Rekordna godina po broju uhapšenih novinara

Drugu godinu zaredom na prvom mestu je Kina, zatim Turska, Egipat i Saudijska Arabija.

Ove godine 274 novinara širom svijeta su završili u zatvoru zbog svog posla (EPA)

Prema saopštenju Komiteta za zaštitu novinara, do 1. decembra ove godine 274 novinara širom svijeta su završili u zatvoru zbog svog posla, prenosi Tanjug.

Drugu godinu zaredom na prvom mestu je Kina, gdje je ove godine 47 novinara svih medijskih kuća zatvoreno, zatim Turska koja je u zatvor poslala 37, Egipat 27 i Saudijska Arabija 24 novinara.

U Iranu je ove godine 15 novinara uhapšeno, a jedan od njih, Ruhollah Zam, pogubljen je pod optužbom da je širio lažne vijesti i špijunirao za stranu zemlju.

Uhapšeni jer su radili svoj posao

U izvještaju organizacije čije je sjedište u New Yorku, piše da su ove godine “novinari, radeći svoj posao bili pod još većim pritiskom političara, jer su mnoge vlade, nastojeći da prikriju stvarnu epidemiološku situaciju zbog pandemije COVID-19, optuživali i zatvarali novinare”.

Generalni sekrerat Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je povodom objavljivanja izveštaja pozvao vlade da odmah puste na slobodu novinare uhapšene samo zato što su radili svoj posao.

“U našem svakodnevnom životu mediji i novinari su neophodni prilikom donošenja odluka, a u vrijeme pandemije COVID-19 još više, jer tačna informacija je cešto odlučujuća između života i smrti”, rekao je Guterres povodom objavljivanja izveštaja.

Izvor: Agencije