Tajanstveni kompleks: Bez dokaza o nuklearnoj bombi Sjeverne Koreje

Satelitski snimci sugerišu da na lokaciji nedostaje infrastruktura potrebna za obogaćivanje.

Pjongjang negira da ima tajna nuklearna postrojenja (EPA)

Pitanje postojanja tajanstvenog sjevernokorejskog postrojenja koje bi moglo proizvoditi komponente za izgradnju nuklearnih bombi i dalje je bez čvrstih dokaza, sugerira novi izvještaj, koji pokušava razjasniti da li se u objektu Kangson proizvode mašine ili se one koriste za pravljenje nuklearnih bombi.

Nezanimljiv kompleks zgrada, nazvan Kangson, na jugozapadnoj periferiji Pjongjanga, prvi put javno je identificiran 2018. godine od tima analitičara, na osnovu javnih podatka, kao moguća lokacija objekta za tajno obogaćivanje uranija, goriva za nuklearne bombe, prenosi Tanjug.

Izvještaj posmatrača projekta “38 North”, u koji je Reuters imao uvid, pokazuje da satelitske slike upućuju na objekat koji izrađuje komponente za centrifuge, visokotehnološke mašine koje se koriste za obogaćivanje uranija, nego za proizvodnju samog goriva.

“Karakteristike lokacije više ukazuju na postrojenje koje bi moglo proizvoditi komponente za centrifuge”, piše bivši zvaničnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Olli Heinonen u izvještaju.

Tajna postrojenja

Satelitski snimci sugeriraju da na lokaciji nedostaje infrastruktura potrebna za obogaćivanje, navodi Heinonen, koji trenutno radi za timson Cente, vašingtonski “tink-tank“ koji vodi projekat “38 North”.

David Albright, jedan od prvih analitičara koji je otkrio postojanje lokacije, rekao je za Reuters da bi to moglo biti tajno postrojenje za obogaćivanje uranija, ali da ne postoje sigurni dokazi za to.

Slično ovome,  izvor upoznat s izvještavanjem i analizom američkih obavještajnih podataka kazao je da ima razloga da se sumnja da Kangson obogaćuje uranij, ali da dokazi nisu konačni.

“Kangson ima mnoštvo karakteristika mjesta za obogaćivanje uranija”, rekao je Ankit Panda, viši saradnik u američkoj Carnegie fondaciji za da međunarodni mir.

IAEA je saopćio da Kangson pokazuje neke karakteristike mjesta gde se vrši obogaćivanje uranija, ali ne može biti u to siguran, jer je Sjeverna Koreja protjerala inspektore agencije Ujedinjenih naroda 2009. godine.

Pjongjang negira da ima tajna nuklearna postrojenja, koja su bila glavni problem neuspjeha samita u Hanoju 2019. godine američkog predsjednika Donalda Trump i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Izvor: Agencije