SAD: Hakerski napadi ozbiljna prijetnja Vladi i privatnom sektoru

Američki zvaničnici sumnjaju da su upade u računarske sisteme u SAD-u i širim svijeta izveli ruski hakeri.

Haker
CISA nije saopćila u koje agencije ili infrastrukturu je izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakiranja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u martu (EPA)

Američke vlasti izrazile su zabrinutost zbog upada u računarske sisteme u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta za koje zvaničnici sumnjaju da su ih izveli ruski hakeri, a Agencija za cyber sigurnost upozorila je na “ozbiljan” rizik za vladu i privatne mreže.

Agencija za cyber sigurnost i infrastrukturu (CISA) navela je da je bilo teško otkriti upad i da neće biti lako ukloniti softver koji je ubačen u računarske sisteme, prenosi Tanjug.

CISA nije saopćila u koje agencije ili infrastrukturu je izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakiranja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u martu.

‘Složan proces’

Napominje se da će američke vlasti preduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitile od cyber napada.

“Sprječavanje prijetnji na računarima bit će sigurno vrlo složen i izazovan proces”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Donald Trump, čija je administracija kritizirana zbog otpuštanja savjetnika za cyber sigurnost iz Bijele kuće i koji je potcjenjivao miješanje Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine, nije se oglasio povodom hakerskih napada.

Novoizabrani predsjednik Joseph Biden rekao je da će cyber sigurnost biti glavni prioritet njegove administracije.

Sumnja se na ruske hakere

Agencija za cyber sigurnost ranije je saopćila da su počinioci koristili softver tehnološke kompanije SolarWinds sa sjedištem u Teksasu, da bi se infiltrirali u računarske mreže.

Tokom vikenda CISA je naložila svim vladinim agencijama da uklone SolarWinds sa svojih servera. Agencije za cyber sigurnost Britanije i Irske izdale su slična upozorenja.

Američki zvaničnik prethodno je agenciji Associated Press rekao da se sumnja na ruske hakere, ali ni CISA ni FBI nisu javno saopćili ko je odgovoran za napad.

Upitan da li iza napada stoji Rusija, zvaničnik je rekao: “Vjerujemo. To još nismo javno saopćili jer nije sto posto potvrđeno”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO